Architectuur

Minder opgesloten in Deense gevangenis

Gevangenen op het Deense eiland Falster zullen zich vanaf 2016 een stuk minder opgesloten voelen. De nieuwe gevangenis is ontworpen als een landschap, waar ruimte is om in de buitenlucht te sporten en zelfs dieren te verzorgen. C. F. Møller Architects heeft het complex ontworpen.

Het geheel bevindt zich wel binnen een muur, maar door diens stervormige opstelling zal deze volgens de architecten minder ‘aanwezig’ zijn dan die rond een regulier gevangeniscomplex. Binnen de muur bevindt zich een compact stedelijk blok, die wordt omgeven door een natuurlijk landschap dat als meer dan een luchtplaats kan worden beschouwd.

Bureaupartner Mads Mandrup verklaart het ontwerp vanuit het idee dat de architectuur binnen de gevangenismuur een essentiële rol speelt in de beleving van gevangenen. “Daarom hebben we een zeer gevarieerde en stimulerende omgeving met verschillende ruimten en landschappelijke voorzieningen gecreëerd”, zegt de architect.

“Hopelijk zal dit bijdragen aan de resocialisatie van het individu en aldus een nieuw vertrouwen binnen de maatschappij en wederzijds respect creëren.”

Lees verder op Architectenweb.nl