Vastgoed

Minder huiseigenaren tegen afschaffing hypotheekrenteaftrek

Woningeigenaren staan steeds minder negatief tegenover de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Het percentage huiseigenaren dat tegen afschaffing is, nam binnen een halfjaar met ongeveer 10% af. Gedeeltelijke afschaffing die alleen voor woningen vanaf een bepaalde verkoopprijs geldt, is het meest populair. Dit blijkt uit het WoonKennis Jaarrapport 2007.

De huidige woningmarkt functioneert niet goed. De doorstroming komt maar niet op gang. Velen hebben moeite een passende en betaalbare woning te vinden. In een reactie op de huidige problemen heeft de VROM-raad onder andere geadviseerd om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen.De hypotheekrenteaftrek lijkt voorlopig echter in tact te blijven.Hoe kijken de huizenbezitters zelf tegen de discussie over de hypotheekrenteaftrek aan? Aan de woonconsumenten die bekend zijn met de discussie omtrent de hypotheekrenteaftrek, is hun mening gevraagd. Welke mogelijkheid is volgens de woningbezitters het beste?

35% huizenbezitters tegen hypotheekrenteaftrek
Opvallend is dat binnen een halfjaar het percentage dat tegen afschaffing van de hypotheekrenteaftrek is, met bijna 10% is afgenomen. Tijdens het derde kwartaal van 2007 is 35% van de huizenbezitters van mening dat de hypotheekrenteaftrek niet afgeschaft dient te worden. Tijdens het eerste kwartaal van 2007 was nog 43% van de huizenbezitters deze mening toegedaan. De afschaffing van de hypotheekrenteaftrek krijgt hiermee steeds meer medestanders. Begin 2006 was namelijk nog de helft van de huiseigenaren tegen (gedeeltelijke) afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Gedeeltelijke afschaffing boven bepaalde verkoopprijs meest populair
Tijdens het derde kwartaal van 2007 is het grootste gedeelte van de woningbezitters voor een vorm van gedeeltelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. De methode waarin de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft boven een bepaalde verkoopprijs zonder dat er compensatie plaatsvindt op andere gebieden, is het meest populair. Deze methode wordt door één op de drie huizenbezitters genoemd, een even groot percentage als een halfjaar eerder. Gedeeltelijke afschaffing waarbij de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft boven een bepaalde verkoopprijs en er wel wordt gecompenseerd, wordt door 10% van de huizenbezitters genoemd. Ook hier is geen verschuiving te zien ten opzichte van een halfjaar eerder.