Duurzaam Bouwen

Minder energie verbruiken? Eenvoudig met klimaatwijken

Vorig jaar bespaarden alle klimaatwijken van de provincie Antwerpen samen 13% energie. 1500 gezinnen bewezen daarmee nogmaals dat energie besparen niet moeilijk is. Dit jaar vindt de actie plaats van 1 november tot 30 april. Gedeputeerde Jos Geuens is enthousiast 'De klimaatwijken zijn echt een succesformule. Mensen zijn meer gemotiveerd om te besparen als dit in groep is en ze tips krijgen van energiemeesters uit hun buurt. En niet te vergeten: naast de minder CO2 uitstoot, besparen deze gezinnen ook op hun energiefactuur.'

Hoe werkt dat, klimaatwijken?

Een klimaatwijk is een groep van vijf tot vijftien gezinnen die een weddenschap aangaan met de gemeente om van 1 november tot 30 april 8% energie te besparen. De samenstelling van een klimaatwijk kan heel sterk variëren. Buren kunnen een wijk vormen, maar ook vrienden, familie of een vereniging kunnen samen energie besparen als klimaatwijk.

Nieuw record

Duizenden gezinnen deden al mee aan klimaatwijken en zagen dankzij het toepassen van eenvoudige tips in 6 maanden tijd hun energieverbruik met 8% of meer dalen. Zelfs gezinnen die dachten dat ze al bewust met energie omgingen in huis, konden nog extra besparen. Naast een serieuze financiële besparing hebben deelnemers van klimaatwijken 991 ton CO2-uitstoot vermeden, wat overeenkomt met een jaarverbruik van ca. 95 gezinnen. De top 5 best besparende wijken komen uit Wuustwezel, Antwerpen, Lint en Berlaar. Alle 5 bespaarden ze tussen de 24 en 30 %, meer dan het driedubbele van de uitdaging van het energieverbruik van vorig jaar.

De wijken Pikdoenker en ijskoud uit Wuustwezel en Houthulst uit Antwerpen bespaarden vorig jaar het meeste energie. Naast een gewone groepsfoto namen we van deze deelnemers ook een infraroodfoto. Op zo'n foto is de warmte die uitgestraald wordt zichtbaar. Via infraroodfoto's van je woning kan je nagaan waar er nog isolatie ontbreekt. Op de foto van de wijk Houthulst zie je hoe zelfs lichte kledij de lichaamswarmte isoleert.

Inschrijving

Surf voor meer informatie naar www.provant.be/klimaatwijken en schrijf je voor 9 oktober in via de milieudienst van je gemeente. Deelname aan klimaatwijken is gratis door subsidie van de provincie Antwerpen. Je kan je verwachten aan een doe-het-zelf-energietest van je woning en nuttige tips over energiebesparing, subsidies en premies. De klimaatwijken worden afgerond met een feestelijk slotmoment en iedere deelnemer krijgt op het einde van het project een beloning.