Algemeen

Minder bouw- en milieuzaken voor de rechter

Het aantal vervolgingen van milieu- en bouwmisdrijven is de voorbije vijf jaar spectaculair gedaald. Niet alleen de politiediensten maar ook de milieu-inspecteurs hebben laatst een kwart minder processen-verbaal opgesteld.
De Vlaamse bedrijven en particulieren hebben kennelijk meer respect gekregen voor het milieu en voor de bouwreglementering. In 2003 waren er nog 25.000 vervolgingen, vorig jaar is dat cijfer gedaald naar 18.000.

Maar het is ook mogelijk dat de veel hogere boetes die hen tegenwoordig boven het hoofd hangen, de burger steeds meer angst inboezemen.

Vlaams minister van Milieu Hilde Crevits (CD&V) spreekt van een toenemend bewustzijn. "Maar er is uiteraard ook een efficiënte controle en de sancties zijn gevoelig strenger."

Er zijn alvast veel meer inspectiediensten bijgekomen, wat het afschrikkingseffect ook versterkt. De dalende tendens lijkt de jongste jaren wel enigszins te keren.

Meer waarschuwingen dan vervolgingen

Veel milieu-inspecteurs geven eerst een waarschuwing voor ze officieel verbaliseren. Vervolging is vaak niet meer nodig omdat 80 procent van de inbreuken opgelost worden na zo'n eerste aanmaning.

Ook worden kleine vergrijpen zoals sluikstorten niet langer door het gerecht maar door de gemeente gesanctioneerd.

Over een jaar gaat een heel nieuw milieuvervolgingsbeleid van kracht. Dan komt er een nog betere taakverdeling tussen parketten en Vlaamse overheid, die dan zelf ook administratieve boetes zal opleggen voor een aantal vergrijpen.
Build for Life