Verwarming & Sanitair

Met of zonder hulp van de zon

De nieuwe compacte gascondensatieketels van Viessmann staan garant voor grootse prestaties in verwarming en warmwatercomfort en hebben daarvoor niet veel ruimte nodig. Dankzij hun beperkte afmetingen kunnen ze bijvoorbeeld perfect worden geïntegreerd in badkamer of keuken en kunnen er EPB-bonuspunten verdiend worden. De EPB-wetgeving bepaalt namelijk dat er bonuspunten worden toegekend aan verwarmingsapparaten die binnen het beschermde volume van een woning zijn geplaatst. Als kers op de taart zijn de toestellen nog eens uitgerust met de nieuwe designregeling, Vitotronic Plus.

Met vermogens van 4,8 tot 35 kW werd de compacte gascondensatieketel Vitodens 222-F ontwikkeld voor nieuwbouw en het vervangen van bestaande verwarmingsketels met ondergeplaatste boiler. De geïntegreerde, geëmailleerde laadboiler zorgt met een inhoud van 100 liter (135l bij 35 kW) altijd voor voldoende warm water.

De Vitodens 242-F met vermogens van 4,8 tot 26 kW wordt tijdens zijn productie voorzien van een ingebouwde zonneboiler en een rechtstreekse en eenvoudige aansluiting voor een zonne-installatie. Dit resulteert in een makkelijke montage. De zonneregelingsmodule wordt aangestuurd via de nieuwe Vitotronic-regeling, die via zijn grafische display meteen de gecapteerde zonne-energie (in kWh) duidelijk weergeeft. De bivalente warmwaterboiler zorgt met zijn 170 liter inhoud voor een zeer comfortabele sanitair warmwatervoorziening.

Beide ketels koppelen hoge energiezuinigheid en een knap rendement van 98 % (Hs) / 109 % (Hi) aan een lage uitstoot en een hoog warmwatercomfort (tot NL 4,8 voor de 222-F)* Dit alles op een bescheiden grondoppervlak, want 60/60 cm komt namelijk overeen met de afmetingen van courante keukenkasten.

* Een NL-getal van 1 betekent dat het toestel kan voorzien in de warmwaterbehoefte van één “normgezin” van 3,5 personen met een 'normaal’ warmwaterverbruik.

Hoe slaagt Viessmann erin zo’n hoog rendement te halen?

Viessmann tilt het rendement van een condensatieketel op het hoogste niveau door een aantal sterke troeven.

• De revolutionaire lambda pro control sonde past zich aan aan variaties in de gaskwaliteit en optimaliseert zo de verbranding zodat een duurzame, milieuvriendelijke, efficiënte en stille werking gewaarborgd blijft.
• Het hart van het verwarmingstoestel, de modulerende brander, heeft een afgeronde matrixstructuur . Dit zorgt voor een gelijkmatige en uiterst efficiënte verbranding.
• Bij de opwarming van het verwarmingswater wordt gebruik gemaakt van het unieke design van de inox warmtewisselaar in radiaalvorm. Reken daarbij een ingenieus gebruik van de oppervlaktespanning van het condenswater zodat er bijzonder weinig warmte verloren bij het opwarmen van het verwarmingswater. Dit staaltje van Duitse toptechnologie biedt de ketels van Viessmann een belangrijk voordeel.

Prijs Vitodens 222-F: vanaf € 2.795 excl. BTW
Prijs Vitodens 242-F: vanaf € 4.670 excl. BTW

De nieuwe design Vitotronic regeling

Op het vlak van regeltechniek ontketent Viessmann een revolutie. Het vooruitstrevende design en de functionele innovaties leverden de nieuwe bedieningseenheid – de Vitotronic - een Design Plus Award op. De moderne look in een glimmend futuristisch jasje wordt gekoppeld aan een ‘Gsm-like’ bediening, het display voelt meteen vertrouwd aan en de bediening wijst zichzelf uit. Andere opvallende nieuwigheid is dat je via een kabel de console tot op 5 meter van de ketel kan monteren. Bijzonder handig op moeilijk bereikbare plaatsen. Andere troef is de duidelijke opdeling tussen een gebruikers- en serviceniveau.

Groot visueel display

Het display zelf is 70% groter gemaakt en garandeert een mooie grafische voorstelling van de instellingen. De stooklijn bijvoorbeeld, kan zo perfect grafisch weergegeven worden. Viessmann heeft verder gezorgd voor uitstekende leesbaarheid dankzij het zwart-wit verlichte scherm en grote letters, bijzonder handig in de donkere ruimtes in huis waar de ketel dikwijls onderdak vindt.

Menugestuurde bediening

Het verbruik van een verwarmingsketel is rechtevenredig met instellingen die zijn afgestemd op

het gebouw en de persoonlijke behoefte van de gebruiker. De belangrijkste parameters moeten dan ook eenvoudig kunnen ingesteld worden. Zo zijn er bijvoorbeeld vooraf ingestelde werkingstijden of een vakantieregime, een partyregime, enz… Een simpele druk op de helptoets leidt de gebruiker verder, mocht hij toch nog problemen ondervinden. Alle ingestelde parameters zijn steeds in een oogopslag voorhanden en een speciale ‘kinderbeveiliging’ voorkomt dat iemand gewild of ongewild de instellingen in de war stuurt. Dat heeft bovendien ook voordelen voor de installateur, die een eigen instelniveau ter beschikking heeft.

Viessmann Op Batibouw 2010
Hall 12 – Stand 407