Duurzaam Bouwen

Met een energiezuinige woning het jaar 2020 tegemoet

In het jaar 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen meer. Dit is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. De Vlaamse verbouwer heeft dus nog exact 10 jaar om energieverstandige maatregelen te treffen. Didier Bracke en Tine Vanhoorne uit Gent lieten deze oproep alvast niet in dovemansoren vallen. Bij de renovatie van hun appartement stond energiezuinigheid centraal. De website www.renovatie2020.be vormde tijdens hun verbouwingen dan ook een meer dan welkome leidraad.

De website www.renovatie2020.be, online sinds februari 2010, gidst renoveerders doorheen elk van de 4 stappen die leiden naar een energiezuinigere woning:
1. de isolatie van het dak en/of de zoldervloer,
2. de vervanging van enkele beglazing door hoogrendementsglas,
3. het plaatsen van een condensatieketel of een warmtepomp,
4. andere energiebesparende maatregelen: muurisolatie en vervanging van elektrische verwarming.

Didier Bracke en Tine Vanhoorne doorliepen elk van deze 4 stappen. Van het oorspronkelijke pand - een eerste en tweede verdieping plus een zolderruimte - is alleen de voorgevel blijven staan. Het nieuwe dak heeft Didier mee helpen isoleren. ‘Met 18 cm glaswol’, vertelt hij. ‘Dat bleek niet zo moeilijk te zijn. Al na een uurtje had ik de knepen onder de knie. Wettelijk gezien zou 14 cm glaswol voldoende zijn geweest. Maar 4 cm extra dikte kost maar ongeveer 2 euro per m² méér. De meerkosten heb ik op een drietal maanden terugverdiend. En om het dak zelf te renoveren hebben we duurzame kleidakpannen gebruikt. Met op de kleidakpannen zonnecollectoren voor sanitair warm water.’

Ook de voor- en achtergevel, evenals de scheidingsmuur met de buren kregen een isolatielaag. Dat gebeurde met harde polyurethaanplaten voor binnenisolatie die zijn voorzien van gipskarton en die de aannemer op een houten lattenwerk heeft gevezen. ‘Ook dat ging vlot. Door voor die platen te kiezen verloren we maar weinig binnenruimte, en op het afgewerkte gipskarton konden we meteen schilderen’, vertelt Didier. De binnenmuren zijn opgetrokken met keramische stenen, voor de achtergevel werd gebruik gemaakt van Eco-Brick, een gevelsteen van maar 6,5 cm dik.

Verder kozen Didier en Tine in hun nieuwe ramen voor superisolerende beglazing. ‘Het verschil met vroeger is echt groot. We voelen minder tocht, en horen ook minder verkeerslawaai. Dat hebben we natuurlijk ook te danken aan ons nieuwe schrijnwerk’, gaat Didier verder.

Voor de verwarming koos het koppel voor een condensatieketel op gas. Condensatieketels winnen de warmte terug die nog aanwezig is in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Daardoor halen ze een extra hoog rendement, en verbruiken ze soms tot 40% minder gas dan een traditionele gaswandketel.

4 kleine stappen maar vanuit energiestandpunt zijn het er 8. Want bij al deze maatregelen wonnen Tine en Didier twee keer: voor de plaatsing zelf kregen ze premies en een fiscaal voordeel, en hun energiefactuur is aanzienlijk lager dan voor hun renovatie. ‘In vergelijking met vroeger verbruiken we zeker 25% minder. Dat voelen we zeer duidelijk. ’s Zomers is het veel frisser, ’s winters aangenamer warm. En elke maand hebben we een extraatje over voor onze kindjes.’



Neem zelf ook een kijkje op www.renovatie2020.be en ontdek er nog meer mogelijkheden en producten om uw eigen woning in 4 stappen energiezuinig te maken.

www.renovatie2020.be werd gerealiseerd i.s.m. Recticel Insulation, Isover, Wienerberger, Viessmann en Deceuninck