Algemeen

Mergor plaatst diepste element zeetunnel in Zuid-Korea

Mergor, onderdeel van Strukton, heeft op 16 oktober succesvol het diepste element van de afzinktunnel bij de Zuid-Koreaanse stad Busan afgezonken. Het element ligt op 50 meter diepte. De Geoje Fixed Link verbindt de tweede hoofdstad van Zuid-Korea Busan met het schiereiland Geoje, waardoor de reistijd wordt teruggebracht van 2,5 uur tot slechts vijftig minuten. De tunnel is 3,2 kilometer lang.

Het tunnelelement is het dertiende van de in totaal achttien tunnelelementen. Sleepboten hebben het dertiende tunnelelement getransporteerd vanaf de mooring location nabij TongYuong naar de immersion location tussen Jungjuk en Gaduk Island bij de Zuid-Koreaanse stad Busan. Het afzinken van de tunnelelementen gebeurt met behulp van twee grote catamaranpontons die uitgerust zijn met een verankerings- en positioneringssysteem. Dit systeem is uniek in de wereld.

Om op deze diepte te kunnen werken maakt Mergor gebruik van het innovatie survey systeem, dat speciaal is ontwikkeld voor dit project. Traditioneel wordt gemeten met totalstations op meettorens. Dat systeem levert echter bij zeer grote afstanden aanzienlijke meetonnauwkeurigheden op. Met behulp van de zogenaamde Tautwire en Distance probes van het survey systeem is het mogelijk de positie van de tunnel te allen tijde binnen een nauwkeurigheid van enkele millimeters te positioneren.

Door het geavanceerde wind- en golfvoorspellingsprogramma is Mergor in staat om het benodigde weersvenster binnen vijf dagen te voorspellen. Gedurende de hele operatie zijn engineers bezig de beschikbare data te analyseren, waardoor het mogelijk is om een tunnel binnen een zeer nauw weersvenster af te zinken.

De duikbegeleiding en de controles onder water tijdens het afzinken worden uitgevoerd door Strukton dochter OTN (Onderwater Techniek Nederland), die daarvoor duikboot Aurora heeft ingezet. Deze ‘Self Propelled Diving Bell’ is een modern uitgeruste, compleet vernieuwde duikboot met moderne navigatiemiddelen aan boord. Hij kan tot 300 meter waterdiepte opereren en wordt ingezet voor onderwater inspecties en het uitvoeren van onderwater werkzaamheden. Tevens kan hij fungeren als duikklok.

Maart/april 2010 wordt het laatste element afgezonken en kan opdrachtgever Daewoo Engineering de tunnel afbouwen.
Build for Life