Algemeen

Megabouwmarkt niet welkom in Alblasserdam

Een bouwmarkt van 10.000 vierkante meter hoort niet thuis in een gemeente als Alblasserdam (Nederland), maar in de naburige steden Sliedrecht of Dordrecht.

Dertien ondernemers in de doe-het-zelfbranche in Alblasserdam willen niet dat Hornbach, een Duitse keten, die inmiddels in Nederland acht grote gecombineerde bouw- en tuinmarkten heeft geopend, een grote bouwmarkt begint in hun gemeente.

Hornbach is inmiddels met de bouw van het pand begonnen op bedrijventerrein Vinkenwaard-Zuid. De ondernemers hopen door een uitspraak van de bestuursrechter in Dordrecht de bouw te laten stoppen. Donderdag is de uitspraak.
Volgens mr. N. Koeman, die de doe-het-zelfondernemers vertegenwoordigd, gaat het erom of de provincie Zuid-Holland aan Hornbach terecht een bouwvergunning heeft verleend. “Deze kwestie speelt al jaren. De provincie heeft de vergunning eerst geweigerd, omdat een bouwmarkt van een dergelijke omvang niet zou passen in het regionale economische beleid. De gemeente was direct al enthousiast, want ze kreeg een goede prijs voor de bouwkavel. De provincie herzag vervolgens het eerdere besluit, omdat Hornbach met een bouwplan met minder volume kwam”, aldus Koeman.
Alblasserdam is volgens de raadsman voor de perifere detailhandel en niet geschikt voor grootschalige detailhandel. “Hornbach hoort bijvoorbeeld naast de Ikea in Sliedrecht. Deze winkels hebben een regionale functie. Voor de winkels in Alblasserdam gaat dat niet op”, meent Koeman. De ondernemers in Alblasserdam vrezen door de komst van Hornbach een daling van de omzet van 30 tot 35 procent. Dat heeft een adviesbureau becijferd.
Het is niet de eerste keer dat de komst van een Hornbach-bouwmarkt tot bezwaren leidt van concurrenten. De vestiging van Hornbach bij het nieuwe stadion van Roda JC in Kerkrade leidde tot bezwaren bij de ondernemers van de meubelboulevard en het gemeentebestuur van het nabije Heerlen. De Raad van State heeft die uiteindelijk in 1999 afgewezen. Ook in Groningen hebben concurrenten de komst van de Duitse keten proberen tegen te houden. Hornbach hoopt de zaak in Alblasserdam in het najaar te openen.
Build for Life