Duurzaam Bouwen

Meer investeren in hernieuwbare energie

De investeringen in hernieuwbare energie moeten verdubbelen om de doelstelling van de Europese Unie te halen om in 2020 20 procent hernieuwbare energie te gebruiken. Dat zegt de Europese Commissie. Er zijn maar 3 lidstaten die vorig jaar hun tussentijdse doelstellingen hebben gehaald, zegt de commissie, Duitsland, Hongarije en Zweden. De meeste andere landen hebben de doelstellingen gedeeltelijk gehaald.

Het was de bedoeling dat in 2010 21 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zou komen en 5,75 procent van het transport geen gebruik meer zou maken van diesel of gas. De Commissie schat dat de cijfers op 18 en 5,1 procent zullen uitkomen.

"We zijn op de goede weg", zei Europees Commissaris Günther Oettinger (foto links), "maar omdat we wat achterstand hebben, moeten we de volgende tien jaar sneller vooruitgaan." Daarvoor moeten de gecombineerde investeringen in hernieuwbare energie worden opgetrokken tot 70 miljard euro, een verdubbeling van de 35 miljard in 2009.

Oettinger spoorde de lidstaten aan om meer met mekaar samen te werken en de plannen beter op mekaar af te stemmen. Hij zei dat landen voor wie het gemakkelijker is om hernieuwbare energie te winnen, hun overschot aan andere landen zouden kunnen verkopen.

Het principe om de energie te produceren daar waar dat het goedkoopst is, kan zelfs worden uitgebreid tot landen die geen lid zijn van de EU, zei Oettinger. Hij verwees daarbij naar Noord-Afrikaanse landen zoals Tunesië.