Duurzaam Bouwen

Meer dan 70 landen vertegenwoordigd op FSC General Assembly 2008

Van 3 tot 7 november 2008 heeft in Kaapstad (Zuid-Afrika) de driejaarlijkse Algemene Vergadering van de Forest Stewardship Council (FSC) plaats. Ook vanuit België zal een vertegenwoordiging deelnemen aan dit internationaal gebeuren. Het FSC-label geeft dé garantie voor hout- en papierproducten afkomstig uit verantwoord bosbeheer.

De Forest Stewardship Council is een internationale en onafhankelijke organisatie die via boscertificering streeft naar verantwoord bosbeheer wereldwijd. Vandaag zijn er reeds ruim 100 miljoen hectare FSC-gecertificeerde bossen verspreid over alle werelddelen. Ook zijn bijna 11.000 bedrijven uit de hout- en papierindustrie actief met FSC-gelabelde producten, waaronder meer dan 300 in België.

Het unieke aan de Forest Stewardship Council is dat iedereen met een betrokkenheid en een wil voor verantwoord bosbeheer lid kan worden van de organisatie, en zo mee richting kan geven aan haar beleid. Uniek is ook dat de leden verdeeld worden over 3 gelijkwaardige kamers - een sociale, economische en ecologische kamer - die elk in gelijke mate een stem hebben binnen de organisatie. Niet verwonderlijk is het FSC-label dan ook het enige label in zijn soort dat breed ondersteund wordt door alle actoren.

De Algemene Vergadering van de Forest Stewardship Council is binnen de organisatie het hoogste beslissingsnemend orgaan. Om de drie jaren brengt deze vergadering de FSC-leden uit de 3 kamers bijeen, om te discussiëren en beslissingen te nemen over de toekomst van het FSC systeem, en bijgevolg ook voor de bossen wereldwijd en de mensen die hiervan afhankelijk zijn. Momenteel telt de organisatie meer dan 800 leden waarvan een groot deel op de vergadering in Kaapstad vertegenwoordigd zal zijn. Deelnemers komen nu reeds uit meer dan 70 landen, en ook België zal goed vertegenwoordigd zijn.

“Door zijn unieke structuur kan de Algemene Vergadering enkel beslissingen nemen indien deze worden aanvaard door de drie kamers" zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België). "Dit garandeert bijvoorbeeld dat een economische fractie de ecologische nooit buitenspel kan zetten, of andersom. Ook binnen onze Belgische organisatie hanteren we trouwens dit principe. Dankzij deze manier van werking kan FSC op een geloofwaardige manier streven naar meer verantwoord bosbeheer wereldwijd”