Duurzaam Bouwen

Meer Vlaamse steun voor energiebesparingen

Meerderheids- en oppositiepartijen hebben zich in het Vlaamse parlement geschaard achter een oproep tot de Vlaamse regering om de federale belastingsverminderingen voor energiebesparende maatregelen te compenseren. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vindt dit positief maar met deze resolutie is de compensatie er nog niet. Daar moet de Vlaamse regering nu zo snel mogelijk voor zorgen. Het volstaat daarbij niet bestaande Vlaamse tegemoetkomingen te herschikken. De Vlaamse regering moet het verlies aan federale steun in belangrijke mate compenseren met extra tegemoetkomingen. Zij moet dit zo snel mogelijk doen en zij mag geen valse verwachtingen creëren.

De federale overheid wenste met het schrappen van de fiscale tegemoetkomingen voor energiebesparende investeringen ongeveer 500 miljoen euro te besparen. Die besparingen komen voor de bouwsector hard aan, zowel voor de bouw van nieuwe woningen als voor de renovatie van bestaande woningen. Bij bouwbedrijven die laag energie en passiefwoningen aanbieden, dreigen de klanten af te haken. Ook voor energiebesparende investeringen in bestaande woningen dreigen nu heel wat klanten te aarzelen. Want door het wegvallen van de fiscale aftrekmogelijkheden gaat het terugverdieneffect enkele jaren langer op zich laten wachten.

Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB: “De Vlaamse regering moet nu zo snel mogelijk het verlies aan federale ondersteuning compenseren. Het moet om extra stimulansen gaan bovenop wat reeds aan Vlaamse premies bestaat. Zij moet nu de extra stimulansen die het Vlaamse parlement heeft gevraagd, concreet uitwerken en, wanneer ze uitgewerkt zijn, ze zo snel mogelijk in uitvoering brengen”.

Ook interessant