Duurzaam Bouwen

Medialaan krijgt reflecterend dak

De luchtfoto’s van de gebouwen van de Vlaamse Media Maatschappij (VTM, KANAALTWEE, JIM, Q-music en 4FM) zullen nooit meer dezelfde zijn. Het dak van het mediagebouw in Vilvoorde heeft nu een witte reflecterende bedekking en krijgt er een zee van zonnepanelen bovenop. Voor de dakrenovatie van haar gebouwen koos de Vlaamse Media Maatschappij resoluut voor een duurzame en energiebesparende oplossing. Daarbij weerkaatst het innovatieve dakmembraan DERBIBRITE van IMPERBEL – gecommercialiseerd door de nieuwe dochtermaatschappij Dimension 5 – de zonnestralen, waardoor het als passieve koeler functioneert én tegelijk de productiviteit van de fotovoltaïsche installatie verhoogt.

Binnen het kader van haar milieubewust beleid koos de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) voor een duurzame en energiebesparende dakrenovatie van de gebouwen aan de Medialaan in Vilvoorde. Daarbij wordt een krachtige fotovoltaïsche installatie gecombineerd met het ultrareflecterende dakmembraan DERBIBRITE van het Belgische bedrijf IMPERBEL, wereldspeler in waterdichting van daken.

Resultaat wordt ruim 10.000 m2 wit dak. Grote troef van deze innovatieve dakbedekking is het afkoeleffect, waardoor DERBIBRITE bijdraagt tot een verminderd energieverbruik en verhoogd comfort. De witte acryl toplaag weerkaatst immers de zonnestralen beter dan welk materiaal ook: tot 76% lichtweerkaatsing. Op die manier wordt de hitte die normaal via het dak een gebouw indringt, optimaal afgestoten. En wordt de oppervlaktetemperatuur van het dak met minstens 40°C verlaagd ten opzichte van klassieke zwarte daken.

Daarnaast biedt de combinatie van DERBIBRITE met fotovoltaïsche panelen nog een belangrijk voordeel vergeleken met niet-reflecterende dakbedekking. De reflectie van DERBIBRITE verhoogt immers de diffuse zoninstraling op de zonnepanelen (zie schets), wat de jaaropbrengst verhoogt met 4,5%. Geen onbelangrijk detail voor een energieverbruikend mediabedrijf.

De dakwerken – begin augustus gestart, einde voorzien voor eind oktober – werden uitbesteed aan nv Vanherle in Lummen, een gespecialiseerd dakdichtingsbedrijf dat al heel wat referenties kan voorleggen met DERBIBRITE. Een ploeg van gemiddeld 9 à 10 mensen staat in voor de dakrenovatie, 10.105 m2 horizontaal oppervlak en nog eens 1.270 m2 opstanden.

Benny Vanherle: “We zijn al jaren vertrouwd met de waterdichtingsmembranen van IMPERBEL. Bij de introductie van DERBIBRITE was ik onmiddellijk overtuigd van de meerwaarde ten opzichte van traditionele membranen. DERBIBRITE is een innovatief en kwalitatief hoogstaand membraan. Dankzij de applicatie met de koudlijm DERBIBOND S kon er ook veilig gewerkt worden.”

Het dak is als volgt opgebouwd:



• isolatie: 1 laag Kingspan Thermaroof TR27, dikte 8 cm
• dichting: een onderlaag DERBICOAT S en een toplaag DERBIBRITE 3 mm die met bitumineuze koudlijm DERBIBOND S verkleefd werd, naadoverlappingen en opstanden werden gelast.