Bedrijfsnieuws

Matexi blaast op 10 juli 65 kaarsjes uit

Zowat 33.000 gezinnen wonen vandaag in een huis of appartement gebouwd door één van de ondernemingen van Matexi Group uit Waregem. De projectontwikkelings- en bouwgroep verkocht de voorbije 65 jaar 10.046 huizen,1.136 appartementen en 22.015 gronden. In 2009 werden 996 huizen en appartementen gerealiseerd of 4 per werkdag. Wat op 10 juli 1945 in het West-Vlaamse Meulebeke begon als een handel in landbouwgronden is 65 jaar later uitgegroeid tot de grootste residentiële projectontwikkelaar en woningbouwer van het land.

Gerard, Robert en Herman Vande Vyvere, drie zonen uit een landbouwersgezin met negen kinderen, stichten in 1945 de Maatschappij Tot Exploitatie van Immobiliën (Matexi). Zij bemiddelen tussen families, die oorlogsschade hebben geleden, en boeren die hun eigendommen willen kopen. Intussen is de ondernemende familie Vande Vyvere in de jaren ‘50 ook al actief in koffieplantages in Belgisch Congo, fruit, jenever, hout, beton en bakstenen.

1953 eerste verkaveling in Mariakerke

Matexi opent al in de jaren 50 regiokantoren in Brussel, Gent en Antwerpen om verkavelingsprojecten te realiseren. Daarbij gaat het louter om de verkoop van bouwgronden. De eerste verkaveling wordt in 1953 gestart in het Oost-Vlaamse Mariakerke op 20 ha.

Door de toenemende vraag in de jaren 60-70 worden gronden almaar meer ontwikkeld tot volwaardige woonprojecten. Gespecialiseerde aannemers bouwen de woningen. Onder impuls van de tweede generatie Vande Vyvere start Matexi vanaf 1973 ook met de bouw van villa’s en eengezinswoningen. De vastgoedcrisis eind de jaren 70, begin de jaren 80 gooit roet in het eten, maar de woningbouw herpakt zich vanaf de tweede helft van de jaren 80.

Met de oprichting van Sibomat in 1979 wordt de groep Matexi actief in houtskeletbouw.
De overname in 1994 van villabouwer Tradiplan laat de groep toe het exclusieve marktsegment aan te boren. In 1996 wordt de groep Matexi ook actief op de renovatiemarkt.

Eind 1994 komt Gaëtan Hannecart als eerste van de derde generatie aan het roer. Samen met Christian en Philippe Vande Vyvere (tweede generatie) wordt de weg van de professionalisering ingeslagen. De cluster van familiebedrijven wordt gereorganiseerd in een holdingmodel met autonome business units. De woningbouwactiviteiten worden ondergebracht bij Matexi Woningbouw, dat in 2005 zijn naam verandert in Entro.

Vanaf 1997 laat de groep Matexi zich voor zijn projecten leiden door een strategische visie waarbij een stedenbouwkundige benadering, een doorgedreven specialisatie en een sterke lokale aanwezigheid centraal staan. De belangrijkste redenen zijn de toenemende complexiteit van het ontwikkelingsvak en de uitdijende regelgeving.

Hoewel Matexi reeds in de jaren 50 actief is in Wallonië, opent het pas in 1998 in de provincie Luik zijn eerste kantoor. Om de activiteiten nauwer af te stemmen op de lokale woonbehoeften, bouwt Matexi in de loop van haar 65-jarige bestaan provinciale regiokantoren uit in Oost-Vlaanderen (Eke), West-Vlaanderen (Kortrijk), Antwerpen (Borsbeek), Limburg (Hasselt), Vlaams-Brabant en Brussel (Grimbergen), Waals-Brabant (Waver), Luik en Luxemburg (Beaufays) en Namen en Henegouwen (Namen).

Wilma Project Development

Als op het einde van de jaren negentig de maatschappelijke behoefte aan de herontwikkeling van steden groeit, participeert de groep Matexi in 2000 in Wilma Project Development. Wilma is in Vlaanderen en in de groep Matexi de pionier van publiek-private samenwerkingen voor (gemengde) stedelijke herontwikkelingen. Denken we maar aan de Lamotsite in Mechelen en het Feest- en Cultuurpaleis in Oostende. Met de overname in 2004 en groei van Wilma kan de groep Matexi succesvolle pps-projecten realiseren zoals Militair Hospitaal in Antwerpen, Nieuwe Molens in Brugge, Nieuw Helmond in Oostende en het Brugmanplein in Brussel. De binnenstedelijke vastgoedprojecten bieden plaats aan o.a. appartementen, lofts, winkels, kantoren, horeca, bioscopen, garages en parkeerplaatsen. Wilma heeft kantoren in Antwerpen, Brussel en Gent.

In 2005 wordt Waregem de nieuwe thuisbasis voor de groep. De cluster van familiebedrijven wordt in 2007 ondergebracht in de pas opgerichte private familiale bedrijvengroep Matexi Group. In de drie pijlers van Matexi Group krijgt elke business unit (of vennootschap) een afgebakend marktsegment met een geïntegreerde focus op een doelgroep.

Matexi Group is de voorbije jaren uitgebouwd tot een professionele groep met oog voor deugdelijk bestuur. In de raad van bestuur zetelen naast CEO Gaëtan Hannecart en vertegenwoordigers van de drie familiale grootaandeelhouders ook drie externe bestuurders: Luc Vandewalle (voorzitter), Arthur Goethals (voor Ardiego bvba) en Michel Delloye (voor Cytifinance nv).

Het professionalisme van Matexi Group weerspiegelt zich ook in de respectieve directiecomités en in zijn 260 hoogopgeleide medewerkers. Zij werken elke dag aan het creëren van aangename leefomgevingen, waar het fijn wonen, werken, winkelen en ontspannen is. Via diverse onderaannemers die op de zowat 500 bouwplaatsen aan de slag zijn, verschaft Matexi Group dagelijks werk aan zowat 2000 mensen.

253,1 miljoen omzet

De geconsolideerde omzet van Matexi Group steeg van 182,5 miljoen in 2005 naar 253,1 miljoen in 2009. In 2009 werden 616 gronden verkocht en 996 woningen opgeleverd. Matexi Group realiseerde in 2009 een geconsolideerde bedrijfscashflow van 46 miljoen euro. Het eigen vermogen bedroeg 125 miljoen euro en de financiële schuldgraad 50 procent.

Voor meer kerncijfers verwijzen we graag naar: www.matexigroup.be
Build for Life