Tuin

Martha Schwartz ontwerpt een 'secret garden' in Kortrijk

De bekende Amerikaanse tuinarchitecte Martha Schwartz ontwerpt een tuin voor het ‘Secret Gardens’ stadstuinenfestival in Kortrijk.
Martha Schwartz wordt wel eens de Andy Warhol van de tuinarchitectuur genoemd. Zoals Warhol de Campbell soepblikken tot kunst heeft verheven en met zijn zeefdrukken van Marilyn Monroe het unieke karakter van het kunstwerk ridiculiseerde, heeft Schwartz alledaagse materialen zoals plastic, plexi en kunstgras tuinwaardig gemaakt en weigert ze nabootsingen van de natuur te maken. We moeten onze leefomgeving bekijken als een culturele omgeving, als een plek waar alle artistieke disciplines aan bod kunnen komen, vindt ze. Bedoeling moet zijn om plekken te creëren die mensen aantrekkelijk en boeiend vinden, waar ze zich goed voelen en waar ze willen samenkomen.

Schwartz bevindt zich met haar projecten die de conventionele begrippen ‘natuur’ en ‘landschap’ in vraag stellen, aan de top van de avant-garde. Ze wordt de hemel in geprezen voor haar uitbundige stijl en vaak verrassende en grappige ontwerpen,voor haar fantasie en onconventionele vormentaal, haar felle kleuren en het inventieve gebruik van ongewone materialen. Maar ze wordt even vaak bekritiseerd voor haar kitscherig postmodernisme, haar frivoliteit en non-conformisme, ze zou oppervlakkig zijn, goedkope effecten najagen en spektakelarchitectuur bedrijven. Feit is dat haar ontwerpen niemand onbewogen laten.

Kom u deze zomer zelf overtuigen in Kortrijk.

In afwachting van de restauratie en heraanleg van de bestaande tuin van het Broelmuseum heeft Schwartz voor het Secret Gardens Festival een intrigerend project uitgewerkt. Ze noemt het zelf ‘the Chaotic Maze’, het chaotische labyrint. Verspreid over de tuin worden een veertigtal grote plantbakken in zwart geschilderd hout ingraven volgens een willekeurig schema alsof er Mikadostokjes zijn gevallen. De helft van de bakken wordt beplant met taxussen van 2 m hoog, een kwart met andere heesters en een kwart met siergrassen en prairiebloemen. Daardoor ontstaat een chaotisch beeld van 5 m lange verticale lijnen in de tuin. De precieze plaats en de richting van de bakken werd bepaald door het lot in het kader van een choreografie. Die choreografie is gefilmd en de film wordt permanent in het Broelmuseum getoond.

De kracht van groen in de stad beleven

Van 29 mei tot 11 oktober organiseert Kortrijk het eerste stadstuinenfestival “Secret Gardens – Verborgen Stadsgroen”.
‘Uithangbord’ van het festival is de creatie van 10 geheime tuinen op bestaande locaties in de Kortrijkse binnenstad. Alhoewel het in principe om tijdelijke ingrepen gaat, zullen sommige projecten langer dan vier maanden behouden blijven.

Opzet van het festival is om voor de duur van één zomer verborgen, onbekende of miskende, verwaarloosde of onderbenutte publieke en semi-publieke ruimten in de stad om te toveren tot plaatsen van verwondering en bewondering, van verrassing en vervoering, van rust en verpozing, van fantasie en verbeelding.

De 10 ‘secret gardens’ werden ontworpen door bekende tuinarchitecten uit binnen- en buitenland. Ze krijgen hier de kans geven om nieuwe visies over stedelijk groen en over functie en inrichting van de publieke ruimte in de stad te ontwikkelen.

De ontwerpers en de sites die onder handen genomen worden in 2009:

1) ‘Kreuz und Quer’ - Academietuin, Houtmarkt
Atelier Le Balto, Berlijn
2) ‘Kruisingstuin’ - Boerenhol
Office 710, Parijs
3) ‘Stapstenen’ - Overbekeplein
Ars Horti – Jan Bleys, Reet
4) ‘Appel Paysan’ - Parking Spoorweglaan
Yves & Namgyel Hubert, Brussel
5) ‘De tuin van de kleine mannetjes’ - Regenboogtuin, Proosdijstraat
Ontwerp en realisatie: Studio Basta, Kortrijk
6-7-8) ‘Een tarweveld voor de stad’ - Tacktoren, Dam - Korte Kapucijnenstraat
Jonas Schul, Denemarken
Stefaan Thiers, Antwerpen
Denis Dujardin, Kortrijk
9) ‘The Chaotic Maze’ - Tuin Broelmuseum, Broelkaai
Martha Schwartz, Cambridge (USA)
10) ‘Munttuin’ - Vetex, Veldstraat/Vaartstraat/Pieter de Konincklaan
100 Landschaftsarchitektur - Thilo Folkerts, Berlijn

Alle ‘secret gardens’ zijn gratis te bezoeken, en regelmatig worden ook rondleidingen georganiseerd.

Heel de zomer hebben ook tal van activiteiten plaats in en om de ‘Secret Gardens’. Tijdens het openingsweekend (30-31 mei en 1 juni) is er bijvoorbeeld de hilarische doolhof ‘Get Lost’ van het Britse dotComedy. Van 2 tot 8 september loopt er een filmfestival, op 5 en 6 september is er een dansfestival en kan u ‘winkelen op rozen’.

Het Open Tuinenweekend op 20 en 21 juni biedt een buitenkans om meer dan 25 prachtige privé tuinen in en om Kortrijk te ontdekken.