Vastgoed

Maquettes overtuigende verkooptool in nieuwbouwmarkt

Het verkopen van nieuwbouwwoningen is in deze tijd niet eenvoudig. Dat brengt bedrijven op creatieve ideeën om twijfelende kopers net iets makkelijker over de streep te trekken. Een van de bedrijven die in dit gat is gesprongen is Dreamtools, uit Nuenen. Dreamtools, dat inmiddels ruim een jaar bestaat, maakt interieurmaquettes op een schaal 1:20. Deze maquettes bieden potentiële kopers een optimaal inzicht in de woning. Daardoor kunnen ze uitstekend ingezet worden op verschillende momenten in het verkooptraject.

“Op 27 oktober zijn wij gestart met de verkoop van in totaal 66 woningen in het project Keijzersveste in Pijnacker”, aldus Sander Heikens van Heijmans Vastgoed B.V. “In deze moeilijke huizenmarkt zijn wij steeds op zoek middelen om de koper te overtuigen van de ruimtelijke kwaliteit en de gunstige prijs-kwaliteitverhouding van onze woningen. Daarom hebben wij besloten om de maquettes van Dreamtools als aanvullende verkooptool in te zetten. Je merkt onmiddellijk dat als mensen zo’n maquette zien het huis voor ze gaat leven”.

Modulaire maquette

In de maquettes van Dreamtools worden alle etages van de woning los vervaardigd. Het huis kan zo makkelijk uit elkaar genomen worden en elke etage kan apart bekeken worden. Bouwkundige opties, zoals een uitbouw, een erker of een dakkapel, kunnen als losse modules gemaakt worden. De koper kan dan goed zien wat het effect van zo’n optie op de ruimte in huis is. Alle onderdelen van de maquettes worden gemaakt van 4mm dik MDF en zijn dus behoorlijk robuust: de maquettes zijn bedoeld om mee te werken en niet alleen om naar te kijken. Het materiaal kan desgewenst bedrukt worden met gevelstenen of dakpannen, zodat het resultaat nog realistischer wordt.

Om het nieuwe huis nog meer tot leven te brengen, levert Dreamtools meubelsetjes voor woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer op de juiste schaal. Daarmee kan men snel en eenvoudig ruimte studies doen en worden de mogelijkheden van de ruimte meteen duidelijk.

Verkooptool

“Wij zien de maquettes primair als een gereedschap om geïnteresseerden een beter beeld te geven van de ruimtelijke kwaliteit van de woning en de mogelijkheden om de woning naar eigen wens in te richten of uit te breiden”, aldus Peter Lubbers, commercieel manager van Dreamtools. “Een interieurmaquette maakt het veel makkelijker om een beeld te krijgen van de ruimtelijke kwaliteit van de woning. Onze maquettes worden in het hele ontwikkel- en verkoopproces ingezet. Zo zijn er klanten die de maquettes gebruiken om het eerste ontwerp te toetsen: is dit wat de koper in deze tijd zoekt? Het meest worden ze echter toegepast als ondersteuning in het verkooptraject. In een informatiecentrum zijn het echte blikvangers en helpen ze enorm in het verkoopgesprek.

Om ons product voordelig in de markt te kunnen zetten, hebben wij er voor gekozen om het detailniveau van de maquettes tot de essentie terug te brengen”, aldus Peter Lubbers. “Daardoor zal je niet elk randje van een kozijn, of een hemelwaterafvoer terugvinden in onze maquettes, maar wel het unieke karakter van de woning.

Doordat wij de maquettes grotendeels geautomatiseerd vervaardigen, kunnen wij grotere aantallen van dezelfde maquettes en varianten daarvan tegen zeer aantrekkelijke tarieven leveren,” aldus Peter Lubbers. “Dat geeft diverse unieke mogelijkheden in het verkooptraject. Men kan twijfelende mensen een leenmaquette mee naar huis geven, om zo in alle rust alle mogelijkheden van de woning nog eens te onderzoeken. Maar ook daarna, als het koopcontract getekend is, bewijzen de maquettes hun nut. Door kopers bijvoorbeeld een bouwpakket van de woning aan te bieden, geef je de koper een uniek gereedschap om het effect van alle bouwkundige opties te ervaren.”

Nieuwbouwproject Keijzersveste

“Bij de besprekingen voor de maquettes voor het nieuwbouwproject van Keijzersveste zagen we direct dat de koper centraal was gezet en het gehele project tot in detail aansluit bij de nieuwe kopersmarkt. Ruime woningen met een bijzonder karakter en veel keuze voor de koper aan indelingsvarianten en bouwkundige opties. Voor ons is zo’n project dan ook extra leuk om te doen, omdat de maquettes dan ook bijzonder worden”, aldus Peter Lubbers.

“Bij de verkoop van Keijzersveste hebben we zelf ervaren hoe enthousiast bezoekers op de maquettes reageren”, aldus Sander Heikens. “We hadden van twee type woningen uit het project, de grachtenpanden en de beneden-/bovenwoningen maquettes staan. Zo werden alle indelingsvarianten helder weergegeven en konden mensen direct ervaren hoe ongekend groot de woningen zijn in deze prijscategorie. We zien duidelijk de toegevoegde waarde bij het verkoopgesprek en zijn zeker van plan deze maquettes ook bij andere projecten in te zetten. Voor Keijzersveste willen we graag elke koper de mogelijkheid bieden om zelf een eigen maquette van hun eigen huis te bestellen. We zijn nu in overleg met Dreamtools om de bekijken hoe we dit kunnen realiseren.”