Algemeen

Manager pest wat af

Een op de zes werknemers zegt wel eens het slachtoffer te zijn geweest van psychisch geweld. Vaak is het de baas die de beul uithangt. Dat blijkt uit onderzoek van het Mobbing Expert Platform (MEP), dat jaarlijkst een congres over pesten op de werkvloer houdt.

Leidinggevenden maken zich vaak schuldig aan het intimideren van personeelsleden. `Ze proberen geruchten te verspreiden, iemands zelfvertrouwen te ondermijnen door alleen te focussen op dingen die minder gaan of ze zelfs helemaal te negeren. Vaak zijn collega`s getuige van deze pesterijen maar durven ze er niets van te zeggen, bang dat zij het volgende slachtoffer zijn,` zegt Frank de Mink van het MEP.

Vaak zijn het intelligente en talentvolle mensen die door de leidinggevende gepest worden omdat de baas hun aanwezigheid als bedreigend ervaart. In de zorg en het onderwijs wordt het meest gepest door managers. Ongeveer 18% van de leidinggevenden zou niet weten hoe met macht om te gaan. In de overige sectoren ligt het percentage op 16%. De aanpak van pesten heeft veel invloed op het ziekteverzuim, volgens de MEP.
Build for Life