Algemeen

Maar liefst 172 klassen worden ‘Waterwijs’ !

Water is levensnoodzakelijk. Zonder drinkwater kan een mens maar een paar dagen overleven. Een wereld zonder drinkbaar water is ondenkbaar: voedselvoorziening, hygiëne, … Toch schijnen veel
mensen dit niet te beseffen: kostbaar drinkwater wordt verspild en vervuild. Gelukkig gaan de laatste jaren meer en meer stemmen op om hier iets aan te doen.

Ter gelegenheid van haar 25 jarige jubileum lanceerde Grohe, samen met de vzw GREEN Belgium, de Wedstrijd Waterwijs! Green en Grohe vroegen aan de Vlaamse en Brusselse scholen om aan de hand van een Waterenquête te onderzoeken hoe hun school omgaat met water. Daarna bedachten de leerlingen maatregelen en acties om het waterverbruik aan te pakken. Deze stelden ze voor onder de vorm van een Wateractieplan.

172 klassen van het vijfde en zesde leerjaar uit alle Vlaamse provincies en Brussel namen deel aan het onderzoek en brainstormden over hoe ze hun school watervriendelijker kunnen maken. Allerlei plannen zagen het levenslicht. De kinderen zijn van plan om regenwatertonnen te kopen en gaan het regenwater gebruiken om de tuin en de planten te begieten, de school te poetsen en hun verfmateriaal schoon te maken. Ze maken een rap- of hiphop-nummer over water. Ze publiceren een Waterkrant of stellen een fotoboek samen met hun eigen artistieke creaties over water. Ze organiseren een waterverhalentocht en fleuren de toiletten op met pictogrammen om de leerlingen en leerkrachten aan te zetten zuiniger om te springen met water.
Ze zetten de technische ploeg in om de lekkende kranen en WC's te herstellen. Kortom: ze besparen dagelijks duizenden liters kostbaar drinkwater. Met al deze ideeën hebben de kinderen hun eigen Wateractieplan samengesteld en opgestuurd naar GREEN in het kader van de Wedstrijd Waterwijs!
Een goed Wateractieplan verdient een prijs.
Op Wereldwaterdag, maandag 22 maart, maakten GREEN en GROHE de 25 winnende klassen bekend. De kinderen stelden hun Wateractieplannen voor aan de pers, aan Minister Jef Tavernier en aan
ZKH Prins Laurent. De scholen mochten ook hun prijs van GROHE in ontvangst nemen: een waardebon van 1000 euro voor waterbesparend sanitair en toegangstickets voor Technopolis voor de hele klas.

ZKH Prins Laurent bevestigt met zijn medewerking aan Waterwijs! zijn imago van Belgische ‘Waterprins’. De Prins is tevens een groot voorstander van jongerenparticipatie. Op Wereldwaterdag 2003 opende hij SPLASH, het Europees jongeren-
congres voor Water in België. Hij sprak er de 400 jongeren uit 29 verschillende landen toe met een speech over duurzaam waterbeheer en water
als mensenrecht. Dit initiatief dat werd gesponsord door GROHE is een stap naar een nieuwe
waterethiek. Duurzaam waterbeheer is zonder twijfel één van de grootste uitdagingen waar onze jeugd voor staat. Wereldwaterdag is het uitgelezen moment om daar even bij stil te staan.

Klik hier voor een overzicht van de winnaars.
Build for Life