Algemeen

Maak onroerende kosten aftrekbaar bij privé-personen!

De Confederatie Bouw heeft vorig jaar reeds een actieplan voorgesteld om de strijd tegen het zwartwerk en de fiscale fraude aan te pakken. Dit thema staat ook opgenomen in het regeerakkoord en vormt deze dagen voldoende stof voor talrijke discussies. Zo worden maatregelen voorgesteld om het doorschuiven van kosten voor privé-doeleinden naar vennootschappen uit ons systeem te bannen. In deze context stelt de Confederatie Bouw voor om onroerende kosten ook bij particulieren volledig aftrekbaar te maken op voorwaarde dat ze gestaafd worden door facturen.

Momenteel geldt een totaal verschillende fiscale behandeling tussen particulieren en vennootschappen voor de belastbaarheid van inkomsten van onroerende goederen evenals voor de wijze waarop de kosten ervan kunnen afgetrokken worden.

BVBA's die investeren in een woning worden belast op de huurinkomsten maar kunnen alle kosten zoals intresten, afschrijvingen, onderhoud,… aftrekken.

Privé-personen daarentegen worden forfaitair op het kadastraal inkomen belast maar kunnen slechts bepaalde kosten beperkt in mindering brengen. Dit onderscheid heeft tot gevolg dat de fiscale druk bij privé-personen hoger ligt dan bij vennootschappen waardoor achterpoortjes gezocht worden. BVBA's die privé-woningen bouwen brengen de kosten volledig in mindering en doen slechts een klein belastbaar voordeel ontstaan bij de "huurder".

Anderzijds moet wel opgemerkt worden dat dergelijke BVBA’s, om de aftrekbaarheid zo groot mogelijk te maken, voor alle uitgevoerde werken facturen zullen vragen, terwijl particulieren – precies omdat er zo weinig aftrekbaar is - eerder gestimuleerd worden om zo veel mogelijk in het zwart te laten uitvoeren. Daarom stelt de Confederatie Bouw voor om particulieren op dezelfde wijze als vennootschappen toe te laten hun werkelijke kosten in verband met woningen te kunnen aftrekken. Uiteraard kan dit slechts wanneer facturen kunnen voorgelegd worden van de werken die werden uitgevoerd. Meer algemeen moet het huidig belastingstelsel zo worden aangepast dat fiscale voordelen in de onroerende sector slechts worden toegekend in de mate dat er facturen van geregistreerde aannemers worden voorgelegd, en niet enkel op voorleggen van een leningsovereenkomst.

We zijn ervan overtuigd dat de invoer van een fiscale stimulans voor particulieren, nl. de volledige aftrekbaarheid van de onroerende kosten, het aantal facturen sterk zal doen stijgen waardoor dit een belangrijk middel kan worden in de strijd tegen het zwartwerk dat een groot deel van de fiscale fraude vormt.

Bovendien zou een dergelijke maatregel enkele sociaal zeer belangrijke neveneffecten hebben:
-Ons fiscaal systeem voor onroerend goed zal kunnen wedijveren met het Nederlandse, waardoor de huidige “concurrentie” van Nederlandse kopers in de grensstreek zal wegdeemsteren
-Particulieren die huurwoningen bezitten zullen minder geneigd zijn om noodzakelijke onderhoudskosten uit te stellen (of door een klusjesman in het zwart te laten uitvoeren), waardoor de kwaliteit van deze huurwoningen op termijn zal verbeteren.

Voor meer informatie:
Véronique Vanderbruggen, directeur Communicatie. Tel. 02/545.56.26 GSM: +32 (0) 477.36.09.44
veronique.vanderbruggen@confederatiebouw.be
Build for Life