Architectuur

MVRDV presenteert Poolse Baltyk Tower

MVRDV heeft het ontwerp gepresenteerd van de Baltyk Tower in het Poolse Poznan. De kantoortoren met een oppervlak van 25.000 vierkante meter wordt gebouwd aan de Rondo Kaponiera, ten westen van het historische stadsdeel.

In opdracht van de joint venture Sophia Sp. z o.o. maakte MVRDV het ontwerp voor het gebouw, dat naast 12.000 vierkante meter kantoorruimte ook winkels en een restaurant krijgt. Onder het pand komt een drielaagse parkeergarage. De plek van realisatie ligt aan de belangrijkste rotonde van de stad, naast het centraal station van Poznan en de doorgaande weg naar het vliegveld.

Het gebouw heeft van elke kant een andere vorm. “Het volume van de toren volgt de vorm van de site en de maximaal toegestane envelop, wat resulteert in dit uiterlijk”, vertelt het architectenbureau. De gevel bestaat uit glazen platen die met glasvezelgesterkt betonnen louvres worden onderbroken. Deze louvres houden de zon tegen en houden tegelijk het uitzicht vrij. Naar het zuiden toe heeft het gebouw een getrapte gevel met terrassen.

Lees verder op Architectenweb.nl