MBS bouwt 700m≤ schoolgebouwen in 10 weken tijd

23 oktober 2014 Bron: Group Machiels 3†136 keer gelezen
MBS bouwt 700m≤ schoolgebouwen in 10 weken tijd
De firma MBS uit Beringen heeft in Vlierbeek en Boven-Lo, twee deelgemeenten van Kessel-Lo, in een recordtempo nieuwe klaslokalen en een polyvalente zaal in houtstructuur gebouwd en afgewerkt. Een hele uitdaging want de afbraak van de oude, de bouw van een nieuwe en de uitbreiding van een bestaande school moest gerealiseerd worden in 10 weken. Bij de VZW Katholiek Onderwijs van Kessel-Lo bleek dat er aan de Vrije Basisschool Vlierbeek en Boven-Lo een nijpend tekort was aan klaslokalen en ruimtes.

Eind 2013 lanceerde de VZW een procedure voor het ontwerp en de sleutel-op-de-deur realisatie van nieuwe klaslokalen voor beide scholen. De projecten konden enkel tijdens de vakantieperiode gebouwd worden en de klaslokalen moesten voor het begin van het nieuwe schooljaar operationeel zijn. Er werd gezocht naar een snel bouwsysteem zonder te moeten inboeten aan kwaliteit en duurzaamheid. De firma MBS uit Beringen kwam met een geschikte oplossing. Door het gebruik van geprefabriceerde grote houten bouwelementen was het mogelijk om op enkele weken tijd een volledige nieuwe school te realiseren.

Oude Vrije Basisschool VlierbeekHet bestaande en verouderde paviljoen van de school van Vlierbeek werd volledig vervangen door een nieuwbouw bestaande uit 4 klassen en een polyvalente zaal. Het plaatsgebrek te Boven-Lo kon opgevangen worden door een uitbreiding in de hoogte. Door het gebruik van lichte houten bouwelementen kon een bijkomende verdieping gerealiseerd worden zonder de stabiliteit van het bestaande gebouw in gevaar te brengen.

Dankzij het geÔndustrialiseerd bouwproces, waarbij het aanbrengen van een efficiŽnte isolatie en het inbouwen van ramen, deuren en technieken reeds in de fabriek van MBS gebeurt, wordt de hoeveelheid werk op de werf sterk verminderd. Dit komt de bouwtijd en bijgevolg de bouwkosten ten goede. In de schoolgebouwen werd er ook een milieuvriendelijk verwarmingssysteem (warmtepomp en ventilatie met warmterecuperatie) geÔnstalleerd waardoor er levenslang een lagere energierekening gegarandeerd wordt. Het gebruik van houtstructuurelementen zorgt voor een sterk verbeterde akoestiek en een comfortabel en gezond leefklimaat voor de kinderen.

Nieuwe Vrije Basisschool Boven-lo

De afbraak van het verouderde paviljoen startte op 1 juli en nam week in beslag.Slechts twee weken later werd de fundering en riolering geplaatst. Door de maximale prefabricage in de fabriek van Machiels Building Solutions, werd de houtstructuur in amper 6 dagen tijd geplaatst en kon men aan de afwerking beginnen. Zo konden de kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar hun intrek nemen in een gloednieuwe school, gebouwd met prefab houtstructuurbouw elementen.

Dieter Peeters, Directeur Vrije Basisschool Vlierbeek: "De manier waarop de commerciŽle en technische medewerkers van MBS dit project tot een goed einde hebben gebracht is prachtig. Met suggesties, bekommernissen, opmerkingen, veranderingen... werd steeds zoveel mogelijk rekening gehouden. Het was echt een hele fijne samenwerking. Ik ben dan ook zeer blij en enthousiast over de bouwwijze door middel van houtstructuurbouw, snel en met tal van voordelen. En dat is een pluim die de firma MBS op de hoed mag steken.Ē
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo