Algemeen

MAS klaar voor feestelijk openingsweekend

Het MAS is af. Donderdagavond heeft Vlaams Minister President Kris Peeters het museum officieel geopend. Vanaf vandaag kunnen bezoekers de gloednieuwe museumtoren voor het eerst bezoeken tijdens het vierdaagse openingsfestival van 13 tot 16 mei. Scotch Gambit, de op één na grootste installatie van kunstenaar Panamarenko (° 1940, Antwerpen), is op de Hanzestedenplaats voor het MAS geland. Ter gelegenheid van de opening van het MAS zijn bovendien alle stedelijke musea dit weekend gratis open.

Het MAS is klaar voor het openingsweekend. Ter gelegenheid van de opening zijn bovendien alle stedelijke musea Antwerpen op vrijdag, zaterdag en zondag gratis te bezoeken voor iedereen.

In en rond het MAS wordt alles in gereedheid gebracht voor het feestelijk openingsweekend. De 16 meter lange installatie van Panamarenko die eruitziet als een speedboat op waterski’s komt naar aanleiding van de opening van het MAS voor het eerst terug aan land in Antwerpen. Panamarenko’s eerste tekening van de Scotch Gambit dateert al van 1966 maar hij werkte de vliegboot pas af in 1999.

“Ik wilde iets hebben om vrij te zijn, een mobiele woning waar ik iets mee kon beleven. Een grote boot op vlotters leek me ideaal: zo ruim als een huis en ge kunt ermee weg wanneer ge wilt.” (Panamarenko)

Het openingsfestival gaat vandaag van start. Een greep uit de gratis highlights:

Vrijdagavond 13 mei: openingsconcert BL!NDMAN om 21 uur op het MAS-plein

De vijf kwartetten van BL!NDMAN, onder leiding van de huiscomponist van het MAS Eric Sleichim, veroveren samen met een tweeëndertig koppige Brass Band op muzikale wijze iedereen die zich rond het MAS bevindt. Bij zonsondergang bezetten ze het museum en de kades van het Bonapartedok en laten ze het Eilandje vol met klank lopen. De repetitieve muziek van Philip Glass weerklinkt vanop het dak van het MAS als een appèl dat wordt beantwoord door de musici van BL!NDMAN. De muzikanten bezingen het thuiskomen als overlevenden op een reuzenvlot. De Metropole Brass Band verwelkomt de verstekelingen vanop de kade.

Vrijdag – en zondagavond 13 en 15 mei: Ultima Vez om 22 uur op de Godefriduskaai

In 2007, voor de 20ste verjaardag van dansgezelschap Ultima Vez, bracht Wim Vandekeybus voor de eerste keer een hele reeks muzikanten samen in de Ancienne Belgique om zijn dansers bij te staan met een ijzersterke muzikale en visuele toets. In dezelfde spirit nodigt Wim Vandekeybus voor “What’s the prediction?” de eclectische en avontuurlijke Mauro Pawlowski uit. Die zet het wilde catwalkfeest van danscollectief Ultima Vez kracht bij met funky klanken.

Zaterdagavond 14 mei: vuurwerk om 23 uur rond het Bonapartedok

De Franse artiesten van Ephémère zorgen op zaterdag om 23 uur voor een show die meer is dan vuurwerk alleen. Licht, kleur, geluid en een vleugje poëzie overspoelen het Bonapartedok en het Willemdok. Vuurwerkstunts toveren de omgeving om tot een schitterende juwelenkist van licht. Met het MAS als nieuwe lichtbaken in de stad. Vanaf 21 uur wordt de Hanzestedenplaats afgesloten om het vuurwerk optimaal te laten verlopen. Om het 360° vuurwerk optimaal te beleven kan het publiek zich het best verzamelen rond het Bonapartedok.

Maandagavond 16 mei: Kattendijk Tango ter afsluiting om 19 uur op het MAS-plein

Wanneer de dansers van Kattendijk Tango in de avondgloed over de Dead Skull-mozaïek van Luc Tuymans op het MAS-plein bewegen, waant het publiek zich voor heel even in het zonnige Buenos Aires. Tango Arrabal brengt live authentieke Argentijnse melodieën van 1920 tot heden. Iedereen kan deelnemen aan de spetterende demonstraties, terwijl de Spaanse bariton iguel Torres Marrero, het publiek met zijn zuivere en solide stem in vervoering brengt. Een indrukwekkende afsluiter van het openingsfestival.

Nog tickets beschikbaar voor openingsfestival MAS

Van 13 tot 16 mei komen duizenden mensen de opening van het MAS mee vieren.
Voor een (gratis) bezoek aan het MAS ging intussen meer dan de helft van de tickets de deur uit.

Reservatie blijft aanbevolen; wie zonder ticket naar het museum afzakt, zal eventueel moeten aanschuiven maar kan nog binnen geraken.

Enkele betalende voorstellingen zijn intussen uitverkocht:

Table d’hôte
De Maagd en De Neus van de Poesje
’t Eilandje vanop de fiets

Voor alle andere theatervoorstellingen, wandelingen en de muzikale avond Barbleu is er nog plaats

Ook interessant


Build for Life