Nieuwbouw

Louwman Museum in Den Haag geopend

Vrijdag 2 juli heeft Koningin Beatrix het Louwman Museum in Den Haag geopend. Het museumgebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves.
Het Louwman Museum huisvest de automobielcollectie van Evert Louwman. Deze particuliere collectie bestaat uit ruim 230 auto’s. Het museum begon in 1969 in Leidschendam onder de naam Nationaal Automobiel Museum en verhuisde in 1981 naar Raamsdonksveer. Het nieuwe museum in Den Haag moet een representatiever onderkomen voor de automobielcollectie vormen.

Het Louwman Museum heeft een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, verdeeld over drie verdiepingen. Het Louwman Museum is ontworpen door architect Michael Graves. De Amerikaan ontwierp eerder in Den Haag de huisvesting voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in de volksmond ‘de tieten van Den Haag’ genoemd. Landschapsarchitect Lodewijk Baljon ontwierp de inrichting van het park rondom het gebouw.

De automobielcollectie van Evert Louwman omvat zowel pionierauto's uit het einde van de negentiende eeuw als raceauto's, sportwagens en luxe limousines. Hoogtepunten in de collectie zijn de excentrieke Swan Car uit 1910, een hybride Woods uit 1917, de Jaguar D-type 1957 Le Mans-winnaar en de originele Aston Martin DB5 van James Bond.

Lees verder op Architectenweb.nl