Algemeen

Loskoppeling belastingverminderingen registratie als aannemer

De federale ministerraad heeft gisteren een wetsontwerp goedgekeurd dat bepaalde fiscale voordelen loskoppelt van de registratie als aannemer. Tot nog toe kreeg enkel wie o.a. energiebesparende investeringswerken aan zijn woning liet uitvoeren door een geregistreerde aannemer een belastingvermindering. Deze voorwaarde valt binnenkort weg. België wil zo vermijden dat het veroordeeld wordt omdat de registratievoorwaarde strijdig is met het Europees verdrag. Buitenlandse bouwbedrijven die op de Belgische markt willen starten, ervaren de registratie als een te hoge toetredingsdrempel en een ontoelaatbare inperking van de medediging.

Bouwunie betreurt de impact van deze beslissing. Het vrije verkeer van diensten is inderdaad belangrijk. Het eisen van een minimum aan spelregels zodat malafide aanemers geen kans krijgen, is dat evenzeer. Het is spijtig dat alle middelen van de Belgische overheid om malafide aannemers te vatten, een voor een wegvallen onder druk van Europa.

Bouwunie stelt voor dat de klant voortaan op z’n minst moet nagaan of zijn of haar aaanemer geen fiscale schulden heeft alvorens hij of zij kan genieten van grote belastingverminderingen.
Klanten die genieten van fiscale voordelen voor energiebesparende uitgaven (o.a. de levering en plaatsing van dakisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, dubbel glas of de vervanging van oude verwarmingsketels door condenserende ketels) zouden enkel in zee mogen gaan met aannemers die de wettelijke verplichtingen naleven. Om de fiscale voordelen te mogen toepassen zou de klant bijvoorbeeld moeten nagaan of zijn of haar aannemer geen fiscale schulden heeft en de activiteiten die hij of zij uitvoert ook daadwerkelijk mag en kan uitvoeren, rekening houdend met o.a. de vestigingsreglementering (minimum aan kennis van bedrijfsbeheer en beroepsbekwaamheid) of gelijkaardige buitenlandse reglementeringen.
Er bestaat al een openbare fiscale databank en er is de Kruispuntbank van Ondernemingen. Deze zijn consulteerbaar voor de klant. De regering moet enkel de verplichting invoeren, de databanken bij voorkeur integreren en sowieso beter bekend maken.
Build for Life