Duurzaam Bouwen

Logistiek pand voert 'groene' top-10 aan

Sinds kort staat een logistiek pand op de eerste plaats in de GreenCalc+ top-10. Het gaat om het nieuwe distributiecentrum van TNT Post in Veenendaal, ontwikkeld in samenwerking met aannemer VolkerWessels. Dit gebouw bereikt volgens de GreenCalc-methode een score van 632 punten. Op de tweede plaats staat het gebouw van Rijkswaterstaat in Terneuzen (323 punten). Op de derde plaats volgt het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist (269 punten). De GreenCalc+ top-10 is een ranglijst van `groene` gebouwen in Nederland, opgesteld door de Rijksgebouwendienst.

Ontwikkelaars van logistieke bedrijfspanden denken steeds `groener`. Zo werd onlangs in Hoofddorp begonnen met de bouw van een duurzaam pand voor de vervoerders Cargo Masters en Elmers. Net als bij TNT in Veenendaal wordt hier zowel koelwater als warmte uit de aarde gehaald. Zonnepanelen zullen voorzien in 70% van de energiebehoefte van beide bedrijven. De technische groothandel Megagroup bouwt in Oss een duurzaam gebouw. Aannemer BAM gaat bij Tilburg het `energieneutrale` bedrijventerrein Vossenberg West II realiseren.

Bij grote nieuwe infraprojecten is duurzaamheid tegenwoordig een onherroepelijke voorwaarde. De Nederlandse GreenCalc-hitparade kan dan ook nog een flink aantal nieuwkomers verwachten.

Gebaseerd op: Nieuwsblad Transport