Algemeen

Living City geliquideerd

Theaterproducent Joop van den Ende heeft zoals in de markt werd verwacht Living City geliquideerd. Living City was een combinatie tussen de kennis van Joop van den Ende met zijn Stage Entertainment (30 theaters) en ontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk. Het doel was gebiedsontwikkeling rond theaters, met als eerste project het musicaltheater aan de Zuidas in Amsterdam.

Van den Ende is sinds 13 november bezig zijn belangen in Living City af te bouwen. Op die datum deed het openbaar ministerie met 600 man invallen bij vastgoedbedrijven en nam twee directeuren L. en T., van Trimp & Van Tartwijk in voorarrest. Zij zijn tevens commissaris bij Living City. Het lukte Van den Ende niet om L. en T. als commissaris te laten ontslaan omdat er geen aanklacht is, laat staan veroordeling.

Van den Ende zegt in de Volkskrant dat hij zijn aandelen in Living City om niet wilde aanbieden aan Trimp & Van Tartwijk, om maar niet bij de verdenkingen betrokken te hoeven worden. Hij zegt vervolgens ook geld te hebben geboden en stelt zich nu garant voor de afvloeiingsregeling van het personeel.

Van den Ende zegt zijn beslissing om over te gaan tot liquidatie te hebben gebaseerd op een intern onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren. Hij zegt dat hij zo geschrokken is van de conclusies dat hij naar het ziekenhuis moest worden vervoerd in verband met hartklachten.

De gemeente heeft bevestigd aan Het Financieele Dagblad dat de grondtransactie met Living City is teruggedraaid. Van den Ende sluit niet uit dat hij op een andere wijze het theater tot stand zal laten komen.

Van den Ende zegt dat ook al voor fraude-affaire er irritaties waren. Zo heeft directeur Alexander Lubberhuizen zonder afstemming met hem gezegd dat hij in zorgboulevards wilde investeren. Hij zou hiervoor ‘exclusieve gesprekken voeren met twee ziekenhuizen in het midden van het land’, zo meldde hij in september vorig jaar. Een jaar daarvoor meldde het bedrijf vooral in het buitenland actief te zijn met concrete plannen in Parijs, Hamburg en Oberhausen.

De aftrap van Living City zou op de kop van de Amsterdamse Zuidas moeten komen, nabij congrescentrum Amsterdam RAI, een project van 120.000 m2 met een hotel, kantoorruimte en een parkeergarage. Dit project zou moeten komen naast het regionaal opleidingscentrum van 30.000 m2, dat wordt ontwikkeld door TCN.

Ook interessant


Build for Life