Architectuur

Limburgse architectuur: (te) low profile ?

Hoe komt het dat Limburg zo ondervertegenwoordigd is bij de architectuurprijzen, bij de open oproep en in het Architectuurjaarboek? Het ligt zeker niet aan een tekort aan degelijke architecten, maar vooral aan de profilering. Maar ook de stiefmoederlijke wijze waarop het Limburgse provinciebestuur zijn architecten en zijn architectuur behandelt, is hier absoluut niet vreemd aan.

Cijfers zeggen niet alles, maar toch veel. Beweren dat Limburg ondervertegenwoordigd is in architectuurwedstrijden en gerenommeerde publicaties is een understatement. Het paradoxale van de situatie is echter dat de Limburgse architectenbureaus wel degelijk de vergelijking met de andere provincies kunnen doorstaan en op veel respect kunnen rekenen in de architectuurscène. Wat is er dan aan de hand?

Nederland - België

Vergelijk het met Nederland en Vlaanderen. Vlaanderen heeft fantastische architecten, maar vraag een buitenlandse architectuurliefhebber er een op te noemen en je mag blij zijn als hij zich namen als Stéphane Beel, Jo Crepain of een ander Vlaams icoon voor de geest kan halen. Vraag je hem naar Nederlandse bureaus, krijg je geheid drie namen.

Zijn Nederlandse architecten dan beter? Allerminst, maar Nederlanders kunnen zich - daarin gesteund door hun overheid - beter verkopen dan de Vlamingen die te zeer low profile blijven. Wat voor Vlaanderen geldt, kent zijn exploot in Belgisch Limburg waar low profile in de volksaard ligt en het belang van degelijke, hedendaagse architectuur totaal niet is doorgedrongen tot het provinciebestuur.

Lees het complete artikel op Vlaamsearchitectuur.be