Nieuwbouw

Limburg moet 35.000 woningen bouwen

In Limburg moeten er de komende 6 jaar 35.000 woningen bij komen. Dat heeft de Vlaamse overheid vastgelegd in het ruimtelijk structuurplan. Maar niet iedereen vindt dat een haalbare kaart. Om nieuwe ruimte te creëren, hebben heel wat gemeentebesturen woonuitbreidingsgebieden aangesneden. "Maar dat gaat allemaal niet zo snel, want daarvoor moeten er wegen worden aangelegd en vergunningen worden verleend. In sommige gevallen zijn zelfs onteigeningen nodig", zegt gedeputeerde Sylvain Sleypen.

"Ik denk ook dat het systeem van de stadsherwaarderingspremies weer moet worden ingevoerd, waarbij men premies krijgt voor het renoveren van een oude woning." Genk en Hasselt moeten volgens het ruimtelijk structuurplan samen voor meer dan 13.000 woningen zorgen.

Maar de Genkse schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Dries (CD&V) vindt 6.600 woningen in 6 jaar tijd niet haalbaar. "Er is wel ruimte om 6.600 woningen te ontwikkelen, maar dat zal nog heel wat jaren in beslag nemen. We moeten ons immers ook houden aan regels en vergunningen", aldus Dries. Ook van gemeenten die als kleinstedelijk gebied zijn erkend, worden inspanningen verwacht. Zo moet Sint-Truiden voor 200 extra woningen per jaar zorgen, voor Leopoldsburg zijn er dat bijna 1.250 tegen 2012. En dat is opvallend voor een van de kleinste gemeenten van Limburg, met bovendien een grote bevolkingsdichtheid.