Algemeen

Liever permanente wintertijd dan eeuwige zomertijd

Liever permanente wintertijd dan eeuwige zomertijd
In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we weer over naar zomertijd. Als het van het Europees Parlement afhangt, doen we dat in 2021 voor de laatste keer. Rest de vraag: kiezen we voor een permanente zomer- of wintertijd? Voor de bouw is het, als er dan toch afgestapt wordt van de huidige regeling, duidelijk: de sector kiest voor het permanent instellen van de wintertijd. Logisch, want op die manier hoeven bouwbedrijven niet te lang te wachten om met daglicht aan hun werkzaamheden te kunnen beginnen.

Het Europees Parlement wil vanaf 2021 komaf maken met het verzetten van de klokken naar zomer- of wintertijd. Eerder kwam ook de Europese Commissie al met een gelijkaardig voorstel. Moet men dan kiezen voor een permanente winter- of zomertijd? De conclusies van een onderzoek van de Confederatie Bouw, waaraan 1418 bouwbedrijven hebben deelgenomen, zijn in ieder geval duidelijk: 58 procent van alle bouwbedrijven kiest, indien er wordt afgestapt van de huidige regeling, voor een permanente wintertijd. Daardoor is het ’s morgens sneller dag, wat voor de meeste bouwbedrijven, die doorgaans heel vroeg aan hun werkzaamheden beginnen, veel beter uitkomt. Mocht men kiezen voor het permanent instellen van de zomertijd, zou het in volle winter pas klaar worden rond 10 uur ’s morgens.

Uit het onderzoek blijkt wel dat bouwbedrijven met veel buitenwerkzaamheden (ruwbouw, wegenbouw, dakwerken …) er nog meer van overtuigd zijn dat het instellen van een permanente wintertijd de beste optie is: 71 procent van de bouwondernemingen uit deze subsectoren is daarvan voorstander. Ook opvallend: er is geen verschil tussen kleine en grote bouwbedrijven voor wat betreft de keuze voor wintertijd. In beide groepen is ei zo na 60 procent van de ondernemingen gewonnen voor de wintertijd.

“De Raad van Bestuur van de Confederatie Bouw heeft beslist om zich ten volle te scharen achter de keuze voor het permanent instellen van het winteruur”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Dat was voor 1977 trouwens zo goed als altijd het geval in ons land.” De Confederatie Bouw hoopt wel dat er in heel Europa voor een zelfde standaardtijd wordt gekozen. Constant afwisselen van tijdzone binnen Europa zou te gek voor woorden zijn. Coherentie moet er zijn.

Build for Life