Interieur

Lichttunnel by Lovegrove geeft een designgevoel aan daglicht

Lichttunnel by Lovegrove geeft een designgevoel aan daglicht
Velux nam internationaal erkende ontwerper Ross Lovegrove onder de arm om zijn lichttunnel een nieuwe look aan te meten. Het resultaat mag er wezen: een futuristische en toch tijdloze plafondsierring en pendel in de vorm van een luchtbel. Het unieke concept werd ook bekroond met de prestigieuze reddot design award 2010. “De ultieme erkenning van ons streven naar de symbiose van design en mensgerichte technologie”, klinkt het bij Velux.

Lichttunnel…

Velux® introduceerde de lichttunnel voor het eerst in 2005. Als ‘daglichtspot’ is hij bijzonder geschikt voor de vaak sombere plaatsen waar de installatie van (dak)ramen moeilijk of onmogelijk is (zoals gangen, trappenhuizen en badkamers). Het principe van een lichttunnel is simpel: via een geharde acrylruit in het dakoppervlak komt het licht naar binnen. Langs een aluminium tunnel (in flexibele of rigide uitvoering) wordt het daglicht gereflecteerd tot in de ruimte die verlicht moet worden.

Je kan je lichttunnel ook uitrusten met een lichtkit voor bijkomende verlichting ’s nachts of op duistere dagen. De lichtkit is simpel aan te sluiten op een elektrisch aansluitpunt in de buurt van de lichttunnel.



By Lovegrove!

In nauwe samenwerking met Ross Lovegrove werd nu een aanvullend accessoire ontwikkeld dat het geheel een compleet nieuwe uitstraling geeft. De lichttunnel by Lovegrove is uitgerust met een futuristisch ogende sierring en een pendel in de vorm van een luchtbel, opgehangen met een fijne metalen draad. Die is verstelbaar in hoogte waardoor je lichtaccenten kan leggen naar je eigen smaak. “Bewoners krijgen op een aparte manier daglicht in hun woning terwijl ze tegelijkertijd kunnen genieten van een ontwerp van wereldklasse van Ross Lovegrove", zegt Christian Fosseur, General Manager van VELUX Belgium.

Ross Lovegrove: “De lichttunnel brengt het daglicht met al zijn positieve effecten binnen in de woning dankzij een perfecte symbiose met de buitenwereld. Het design zou ik omschrijven als heel puur, oprecht en toegankelijk. Mijn ontwerp heeft als doel de kwaliteiten van de lichttunnel op een elegante en universele manier in de verf te zetten.”

‘Captain Organic’

Velux® werkt niet vaak samen met externe ontwerpers, maar het designhuwelijk met Ross Lovegrove, ook wel Captain Organic genoemd, is een schot in de roos. Lovegrove staat bekend om zijn werk met nieuwe materialen en voor het toepassen van de allernieuwste technologieën. Hij is ook één van de pioniers van Green Design, milieubewust ontwerpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beiden mekaar vroeg of laat in de armen zouden vallen.

“De Velux-visie is het creëren van duurzaam wooncomfort op basis van hoge energie-efficiëntie, het maximale gebruik van natuurlijk licht en de verbetering van het binnenklimaat. Ross Lovegrove heeft onze visie en de uitdaging die we hem hebben gegeven met beide handen aangenomen. Het resultaat is wederom een innovatieve manier om daglicht te creëren bij mensen thuis”, aldus Christian Fosseur.

Ook Lovergrove is onverdeeld enthousiast: “Al bij mijn eerste contacten voelde ik meteen een soort verwantschap met VELUX. Onze beider visie gaat om universaliteit en tijdloze waarden".

Prijzenwinnaar

In november 2009 heeft de Velux lichttunnel by Lovegrove de reddot design award gewonnen in een ontwerpwedstrijd tijdens de internationale bouwbeurs Batimat in Parijs. Die prijs is een erkenning voor bedrijven die in samenwerking met ontwerpers producten maken. De reddot design award is wereldwijd een gegeerd kwaliteitslabel. Dit jaar zijn 1.636 bedrijven uit 57 landen met een totaal van 4.252 inzendingen door de internationale jury beoordeeld. De prijsuitreiking volgt in juli dit jaar.

Praktische informatie:
Referentie: ZTB 014 1001 – prijs: €550 excl. BTW

De Velux lichttunnel by Lovegrove is vanaf juni 2010 verkrijgbaar. Info en verdelerslijst beschikbaar op velux.be