Algemeen

Lichtstad Eindhoven krijgt toepasselijk icoon

Vanaf 21 januari 2010 is Eindhoven een icoon rijker. Bij de opening van het Lichtjaar 2010 wordt de Lichtnaald in gebruik genomen. Florentijn Vleugels Architect (FVA) ontwierp het landmark in samenwerking met Benthem Crouwel Architekten en brachten constructie- en lichttechnologie bij elkaar.

Door de toepassing van 300 in kleurverschuivende led-modules zal het bij bijzondere gelegenheden speciale lichtprogramma’s draaien.

De Lichtnaald wordt geplaatst boven een van de viaducten van de ringweg van Eindhoven en verlicht de onderliggende wegen. Het bestaat uit een mast van 40 meter hoog en vier benen die over de rijbanen zijn geplaatst.

De mast en benen worden gekoppeld door een samengesteld stalen element waarin de verlichting voor de straat is geïntegreerd. In totaal haalt de Lichtnaald een hoogte van vijftig meter.

Boven in de mast bevinden zich de 300 led-modules, gegroepeerd tot twaalf eenheden, die als lichtwolken rondom de mast gemonteerd zijn. Het lichtprogramma volgt langzaam verschuivende cyclussen van kleur en intensiteit gebaseerd op priemgetallen zodat herhaling van gelijke lichtpatronen vermeden wordt.

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life