Nieuwbouw

Leerlingbouwplaatsen zijn toekomst bouwsector

Leerlingbouwers inzetten op bouwplaatsen kan het personeelstekort in de bouwsector tegengaan. Fundeon, het landelijk kenniscentrum voor de bouw, probeert bouwbedrijven te stimuleren om de jonge generatie aan de slag te helpen.

Fundeon hield woensdag een symposium om bouwbedrijven te laten zien dat leerlingbouwplaatsen een goede manier zijn om het personeelstekort op te vangen, zo meldt de Apeldoornse Courant. Het begeleiden van stagiaires kost tijd en geld, maar zorgt er uiteindelijk wel voor dat er ook in de toekomst nog vakkundig personeel is.

Tekorten
De krant meldt dat als er niks gebeurt, er al in 2008 een tekort is aan vakkundig bouwpersoneel. De vergrijzing is de grootste oorzaak van het personeelstekort. Jaarlijks gaan 25.000 bouwvakkers met pensioen. Dat is tien procent van alle bouwvakkers.

Gratis personeel
Dankzij subsidieregelingen kunnen bouwbedrijven profiteren van goedkoop jong personeel. Op die manier hoopt het kenniscentrum dat bedrijven ook allochtonen en vrouwen een kans geven om in de bouw aan het werk te gaan.