Architectuur

Lava bezorgt Lozen brede passiefschool

In Lozen bij Bocholt bouwt Lava architecten een nieuwe passiefschool. De nieuwe basisschool wordt opgevat als een "brede" school. De oude parochiezaal, het buurthuis en de pastorij worden in de school geïntegreerd zodat sommige lokalen ook na de schooluren gebruikt kunnen worden. Bedoeling is school- en gemeenschapsleven met elkaar te verweven. In de pastorij krijgt ook de buitenschoolse kinderopvang een stek.

Bouwprogramma en eisen

De huidige schoolgebouwen zijn momenteel gelegen aan twee zijden van de gewestweg ( Hamonterweg). De schoolgebouwen verkeren in slechte toestand en moeten dringend vernieuwd worden. De ligging aan twee zijden van de weg heeft heel wat nadelen bij het gebruik. Derhalve wordt er voor geopteerd om de school (kleuterschool & lagere school) zowel als het gemeenschapshuis te situeren tussen de kerk en de Leemskuilenstraat. Er moet gezocht worden naar een kwalitatieve, efficiente en duurzame invulling van de ruimte.
De kwaliteitloze toevoeging aan de schoolmeesterswoning en het huidige schoolgebouw worden afgebroken. De schoolmeesterswoning wordt herbestemd als directiegebouw; in de pastorie wordt de naschoolse kinderopvang gehuisvest, samen met enkele vergaderzaaltjes.

Concept en volumespel

De school en het gemeenschapshuis vleien zich tussen de monumenten om zoveel mogelijk open ruime vrij te houden. De kleuterschool (1) wordt als een buffer tot tegen de gewestweg geschoven. Het is het meest introverte gebouw. De lagere school (2) wordt dicht op de open ruimte ingeplant. Het gemeenschapshuis (3) met een sportzaal en cafetaria beëindigt het geheel. De twee schoolgebouwen zijn passief, het gemeenschapshuis E70.

Lees verder op Architectura.be