Algemeen

Laureaten van de West-Vlaamse houtproef 2008

De Confederatie Bouw West-Vlaanderen, afdeling Schrijnwerk organiseert al sinds 2001 een provinciale wedstrijd voor de leerlingen uit het vierde jaar secundair onderwijs (TSO, BSO en BUSO) in de afdelingen hout van de West-Vlaamse scholen. Een wedstrijd waarbij techniek en vakkennis centraal staat ! Elke leerling moet hierbij een werkstuk maken in massief hout, dit jaar was dit een bijzettafeltje (zie de opdrachttekeningen hieronder). Een vakjury beoordeelt het werk van de leerlingen op twee domeinen: enerzijds de opmaak van een detail-uitvoeringstekening van het werkstuk en anderzijds de eigenlijke vervaardiging van het werkstuk.

Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten. De deelnemende scholen worden trouwens volledig ondersteund door ons Inrichtend Comité, waarbij het nodige hout gratis geleverd wordt aan de school. Dit schooljaar hebben 17 West-Vlaamse scholen deelgenomen aan de houtproef, met in totaal 235 leerlingen. Op 23 en 24 april ’08 hebben zij elk hun vakkennis bewezen bij het opmaken van de tekening en het manueel vervaardigen van het opgelegde werkstuk.

Op vrijdag 30 mei jl. werden de laureaten van de Houtproef 2008 bekend gemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking in de Stadsschouwburg van Ieper.

De voorzitter van het Inrichtend comité, Dhr. Gilbert Waelkens, sprak de aanwezigen kort toe en riep de leerlingen op om hun vakkennis ten volle te benutten en verder bij te schaven, zodat zij binnen een aantal jaren in de bouwsector kunnen starten. Vervolgens kregen de 270 aanwezigen een blik achter de schermen van de Houtproef, niet enkel van het werk dat de leerlingen in de school zelf geleverd hebben, maar ook van de nauwkeurige beoordeling van de werkstukken door de vakjury. De fotoreportage bleek een mooi initiatief van de organisatoren.

Alle leerlingen die 75 % behaalden, werden verwacht op deze hulde en ontvangen een getuigschrift.

Vervolgens was het de tijd voor de bekendmaking van de laureaten. Eerst werden een aantal verdienstelijke leerlingen in de prijzen gezet. Zij ontvingen een nuttige gereedschapsbak. Hierna werden de laureaten bekroond met machines (boormachines, boorhamer, afkortzaag, ...). De laureaten zullen hun theorie dus zeker en vast verder kunnen waarmaken met hun eigen gereedschap.

De eindwinnaars van deze editie werden :
- voor de afdeling BUSO : Huyghebaert Devay uit Wingene (kreeg een slijpmachine)
- voor de afdeling BSO : Depinois Bjorn uit Zonnebeke (kreeg een afkortzaag)
- voor de afdeling TSO : Bollaert Jelle uit Grammene (kreeg eveneens een afkortzaag)
Build for Life