Algemeen

Laser spoedig te gebruiken voor hele schildersbranche

De techniek om oude verflagen te verwijderen met laserstralen is op korte termijn inzetbaar voor de hele afbouw- en onderhoudssector.

Na de afronding van drie pilotprojecten concludeert ing. G. Jonkers van het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud (HAO) dat het ‘afbranden’ van verflagen met behulp van een laser spoedig te gebruiken is voor hele schildersbranche.

Het verwijderen van oude verf- en coatinglagen is een fysiek zwaar en tijdrovend werk. Nieuwe technieken om hierin verbetering te brengen zijn dan ook zeer welkom, vindt het HAO. Sinds 2001 loopt een onderzoek naar de mogelijkheden van reinigen met behulp van laser voor de dagelijkse praktijk van de afbouw- en onderhoudssector. In andere takken van industrie is de techniek al geruime tijd in gebruik.
Binnen het HAO-project zijn inmiddels drie pilotprojecten afgerond. Deze projecten werden uitgevoerd in samenwerking met de schildersbedrijven Lenferink in Zwolle, Talen in Apeldoorn en Langhout in Leeuwarden en het adviesbureau Hu*ge Laser in Holten.
Op een van de proefprojecten, de hogeschool Windesheim in Zwolle zijn de resultaten gepresenteerd. Jonkers noemt ze positief, zodanig dat vervolgstappen worden gezet om de techniek toegankelijk en betaalbaar te maken voor de hele afbouw- en onderhoudssector. Gezocht wordt naar mogelijkheden voor subsidiëring, omdat het project inmiddels vele raakvlakken en samenhang met andere zaken heeft gekregen, aldus Jonkers.

Productkwaliteit
Ook wordt verder onderzoek gedaan naar zaken als verbetering van de efficiëntie, continuïteit en productkwaliteit, doorwerken in de winter en stralingsdroging. De techniek van laserreinigen komt er op neer dat met de energie van een laserbundel verontreinigingen of verflagen worden omgezet in stofdamp. Het laserapparaat bestaat uit een lasergenerator, die met een glasvezelkabel is verbonden met een 2 kilo wegende laserkop. In de laserkop zit een lens die een laserbundel van ongeveer 5 centimeter breed focust op enige centimeters van het te behandelen oppervlak. De verflaag onthecht dan.

Afzuiging
Met geringe fysieke inspanning zijn zo verflagen en andere soorten van verontreiniging snel te verwijderen. Het afval in de vorm van stofdamp wordt afgevoerd door een in de laserkop ingebouwde afzuiging. De stofdamp wordt opgevangen en neergeslagen in en filterinstallatie.
In de drie pilotprojecten is de ND:Yag-laser gebruikt van Clean Lasersysteme in Duitsland. Het vermogen van dit apparaat is 500 watt. Hiermee kunnen verflagen met een dikte van 30 micrometer worden verwijderd met een snelheid van 2 tot 6 vierkante meter per uur.
Er wordt nog gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het laserapparaat. Ook wordt nog onderzoek gedaan naar stofbelasting, geluid, ergonomie en het vermijden van verstrooide straling. Dat laatste is een heel belangrijk aandachtspunt, meent ir. W. Husslage van Hu*ge Laser, want een verkeerd gerichte laserbundel kan heel gemakkelijk onherstelbare oogbeschadiging veroorzaken.
Een ander punt van onderzoek zijn de nu nog hoge kosten. Het apparaat kost 235.000 euro. De gebruikskosten komen op 18 euro per uur.
Build for Life