Tuin

Landschapspark tussen Zeeuwse steden

Het gebied tussen Vlissingen en Middelburg moet open en groen blijven. Het moet een landschapspark worden, een ‘smeltkroes’ van groene functies: natuur, waterberging, kleinschalige duurzame landbouw en recreatie. Dat staat in een advies dat het Kwaliteitsteam Zeeland heeft uitgebracht over de ‘geledingszone’ Middelburg-Vlissingen.

Dit is het gebied tussen de twee steden en de weg Middelburg-Koudekerke en de snelweg A58. Het advies gaat zowel over de verdere ontwikkeling van Middelburg en Vlissingen als de toekomst van het gebied ertussen.

Het gebied blijft zijn huidige agrarische functie behouden, maar wordt uitgebreid met natuurgebieden en landgoederen. Hier is ook plaats voor architectuur. Verder wordt het middengebied beter toegankelijk gemaakt via het aanleggen van routes, zodat er ruimte ontstaat voor toerisme.

Dit heeft onder meer tot doel om het voormalige Landfront Vlissingen (militair erfgoed) te behouden. Vanuit Vlissingen kan worden doorgegaan met de aanleg van nieuwe ‘ bolwerken’. Deze moeten opvallend zijn gebouwd en een robuuste basis hebben, waarin bijvoorbeeld parkeerplaatsen kunnen worden weggewerkt.

Vanuit Middelburg mag de aanleg van boulevards doorgaan. Deze dienen als scherpe grens tussen stad en platte land en moeten modern worden vormgegeven. Aan de westzijde van het Kanaal door Walcheren komt een boulevard als afronding van de Stromenwijk. Aan de andere zijde is er plaats voor twee boulevards, waarvan één al in aanbouw is.