Algemeen

Landgoed Pulhof: Innovatiehuis voor leefcultuur

In 2003 erfde de Provincie Antwerpen het kasteel Pulhof in Wijnegem, een kasteel met bijhorende gebouwen in een park van 27 ha. Dit legaat van de familie Ackermans - Van Haaren stelde een culturele herbestemming als voorwaarde. De deputatie van de provincie Antwerpen besloot om het om te vormen tot een eigentijds cultureel 'bedrijvencentrum' met behoud van de uitzonderlijke leefsfeer van het kasteel. Het krijgt de nieuwe benaming ‘Landgoed Pulhof. Innovatiehuis voor leefcultuur.’

Provincie Antwerpen koos voor een tweesporenbeleid. Het eigen rijk-burgerlijke, residentiële karakter van het kasteel met zijn erfgoedaspect blijft centraal staan. Maar er wordt ook een invulling gegeven aan de historisch minder belangrijke, functionele ruimtes. Landgoed Pulhof krijgt zo een herbestemming als ‘innovatiehuis voor leefcultuur’.

De bezoeker zal er, zonder het strakke museumgevoel, een blik kunnen werpen op de leefcultuur uit het midden van de vorige eeuw. Alles mag aangeraakt en functioneel gebruikt worden. Binnen het landgoed komt er een werkomgeving voor bedrijven die aansluiten bij het thema 'leefcultuur’. Alle aspecten van wonen, van koken en eten, van binnenhuis- en tuindecoratie,van expressie (muziek, theater, beeldende kunst...), van communicatie (taal, literatuur), van gezondheid (wellness, milieu), van vorming...kunnen aan bod komen.

Het concept omvat het gebruik van het hele domein. Zowel het park als het poortgebouw en het kasteel worden benut. Het park kan ontsloten worden voor recreatief gebruik. Het poortgebouw krijgt een onthaal- en vergaderfunctie. In het kasteel zullen culturele activiteiten plaatsvinden en er komt een cultureel bedrijvencentrum.

De deputatie is zich bewust van de beperkingen van het domein. Zo hebben een aantal gebouwen de status van beschermd monument, is het gelegen in een natuurgebied, is het niet bereikbaar met het openbaar vervoer en is er beperkte parkeergelegenheid. Toch ziet men de mogelijkheid om, met de nodige creativiteit, aan een uitzonderlijk project vorm te geven dat aantrekkelijk is voor te rekruteren organisaties en ondernemingen binnen het ruime veld van de 'leefcultuur'. Dank zij deze specifieke themagerichte aanpak versterken de bedrijven elkaar en worden groeikansen gecreëerd.

foto: © Erfgoed en Visie
Build for Life