Architectuur

Lage energiewoning uit massief hout

Architect François Martens bouwde een lage energiewoning die volledig uit hout vervaardigd is, hoewel dat op het eerste gezicht niet zo lijkt. De woning is een vierkant rond een binnenplaats met verschillende ruimtes errond. Die ruimtes ontvouwen zich als een sinaasappelschil rond de binnenplaats.
De inkomhal bestaat bijna volledig uit glas. Vanuit die inkomhal wordt de bezoeker naar de binnenplaats geleid, dat door zijn goede oriëntering het grootste gedeelte van de dag door zon belicht wordt. Omdat de kern van de woning zo goed belicht wordt, bevinden zich rond die binnenplaats de woonkamer, keuken en eetkamer. De voorgevel van de woning is erg gesloten, maar de achtergevel bevat heel wat meer openingen. Die openingen bieden een mooi uitzicht op de groene en bosrijke achtertuin.

Materiaal

Omdat de woning zoveel open ruimtes en glaspartijen bevat, koos architect Martens ervoor om de woning met massief hout te bouwen. Die houtconstructie is echter niet zichtbaar, omdat de gevel met een volledige pleisterlaag bekleed is. De randen van de woning werden gemaakt met vochtwerend multiplexhout.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be