Bedrijfsnieuws

Lafarge ziet zijn winst meer dan verdubbelen

Lafarge heeft in de eerste helft van het jaar zijn winst meer dan verdubbeld tot 376 miljoen euro.

De omzet van de Franse bouwstoffenreus Lafarge sprong de eerste helft dit jaar met 10 procent naar 6,8 miljard euro.

Topman B. Kasriel is uiterst tevreden over het herstel van zijn concern. “Waar we een slechte eerste helft van 2003 meemaakten, zagen we dit jaar meer normale weersomstandigheden en toenemende bouwactiviteiten in veel van onze belangrijkste markten”.
Volgens de bestuursvoorzitter heeft Lafarge zich een sterke uitgangspositie verworven. “We hebben afgelopen jaren gewerkt aan een sterke mix van activiteiten met een uitgekiende geografische spreiding. In de groeimarkten zijn we nadrukkelijk aanwezig. De kwaliteit van deze aanpak in combinatie met het sterke management, staan achter het keerpunt naar 10 procent meer omzet en 33 procent meer winst op de operationele activiteiten”.
De divisie cement slaagde in de eerste zes maanden van het jaar de omzet met 22 procent te verhogen tot 663 miljoen euro. West-Europa was goed voor 288 miljoen euro. Groei komt vooral uit Frankrijk, Spanje en Griekenland. Duitsland trekt weer bij dankzij het herstel van de prijzen. In Groot-Brittannië tendeert de verkoop af te nemen omdat zowel het bedrijfsleven als de overheid zuiniger wordt.
De divisie toevoegstoffen en beton zag zijn omzet met 6 procent stijgen tot 2,1 miljard euro. De winst nam met driekwart toe tot 91 miljoen euro. Frankrijk zit duidelijk in de lift. Groot-Brittannië hort en stoot vanwege de geringe vraag van snelwegprojecten.
De dakendivisie pakte met een bedrag van 68 miljoen 84 procent meer winst dan in de eerste helft van 2003. De omzet steeg met 5 procent tot 711 miljoen euro. Alle Europese landen vertonen sterke groei. Uitgezonderd de Benelux. In Nederland en België is de vraag afgenomen en kampt Lafarge met goedkope importen uit Duitsland.
Bij de gipstak nam de omzet met 14 procent toe tot 678 miljoen euro. De winst verdubbelde tot 74 miljoen euro.
Build for Life