Algemeen

Laatste hand aan kademuur van caissons in Durban

Interbeton uit Gouda legt de laatste hand aan een kademuur van 1200 meter in de Zuid-Afrikaanse stad Durban.

Samen met de lokale bouwbedrijven Grinaker LTA en BCW legt Interbeton uit Gouda de laatste hand aan een kademuur van 1200 meter in de Zuid-Afrikaanse stad Durban. In april is het werk gereed.

Met de kademuur die ongeveer 200 meter dieper in zee ligt dan de bestaande kade, creëert de havenstad de mogelijkheid ook aanloophaven van diepzeeschepen te zijn. De muur is opgebouwd met behulp van 52 dubbelcellige caissons.
Elke caisson is 18 meter hoog, 17 meter breed en 24 meter lang. De productietijd bedroeg 3,5 caisson per week. In totaal is 75.000 kubieke meter beton en 9000 ton wapening toegepast.
Na de tewaterlating heeft Interbeton de drijvende caissons via de haven over een traject van 5 tot 7 kilometer in positie gesleept en afgezonken op een speciaal geprepareerd steenbed. Het afzinken geschiedde door de caissons vol te pompen met water dat vervolgens door verdicht zand werd vervangen. De combinatie heeft 225.000 kubieke meter zand in de caissons aangebracht. Eenmaal in positie zijn de caissons afgedekt met voorgespannen betonbalken en voorzien van het nodige remmingwerk, bolders en ladders.
Aansluitend is een zware hemelwaterafvoer voor de stad aangelegd met een diameter van 2,5 meter en een lengte van 1100 meter. Jan de Nul Group uit België voert de baggerwerkzaamheden uit en heeft 20 hectare land gewonnen tussen de oude en de nieuwe kademuur.
Interbeton is een dochter van Koninklijke BAM Groep.
Build for Life