Verwarming & Sanitair

Laat in de lente en zomer je verwarmingsketel controleren

Laat in de lente en zomer je verwarmingsketel controleren
"Het lijkt contradictorisch, maar nu de astronomische lente officieel begint, is het hét moment om je verwarmingsinstallatie te laten controleren om volgende winter problemen te vermijden", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. "Tijdens de wintermaanden draaien installateurs overuren. In de lente en zomer is er meer ademruimte. Laat je je installatie regelmatig controleren, dan word je bovendien vaste klant van die installateur en krijg je tijdens de drukke wintermaanden vaak voorrang op niet-vaste klanten".

Een goed onderhouden installatie heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Ook het risico op CO-vergiftiging vermindert. Zeker bij mistig en windstil weer is het risico daarop groter. Oorzaak is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting.

In Vlaanderen moet je stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) jaarlijks laten controleren. Gasgestookte verwarmingsketels tweejaarlijks. "Jammer stellen nog te veel mensen het onderhoud uit of zijn ze zich onvoldoende bewust van de onderhoudsplicht. Bij deze een oproep om een vakman in huis te halen", aldus Waeytens.
Dé tips om CO-vergiftiging te vermijden:
  • Zorg voor een perfect werkend toestel en een goed trekkende schouw;
  • Zorg voor voldoende verluchting in de kamer;
  • Laat een nieuw verwarmingstoestel plaatsen en afstellen door een echte vakman;
  • Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman.
  • Een vakman in je buurt vind je op www.vinduwaannemer.be


Ook interessant