Algemeen

Laat de tuin niet aan zijn lot over

De 'bouwvak' is begonnen en u bent wellicht al aan het pakken voor de trip naar de zon. Aan alles wordt gedacht; de badbroek of -pak, smeerolie, koffie, kaas, drop en piepers. Heeft u echter ook aan de tuin gedacht?

De planten worden toch niet aan hun lot over gelaten? 'fValt u mij er alstublieft niet mee lastig' hoor ik u denken en toch doe ik het. U zult mij er nog dankbaar voor zijn. Het enige dat u er voor moet organiseren is iemand die het gras maait en alle groen in de tuin water geeft.

Snoeien, uitgebloeide bloemen verwijderen schoffelen en opbinden van planten houdt u natuurlijk goed bij tot u weggaat en pakt u over een week of 3 gewoon weer op. De tuin kan deze periode prima overbruggen zonder uw vakkundige hulp. Maaien en water geven is echter van levensbelang dus vraag iemand, desnoods de vakman, om dit voor u te verzorgen.

Lavendel
Voor diegene die tijdens de vakantie thuis blijven heb ik goed nieuws. U gaat nog meer van uw eigen tuin genieten en het seizoen verlengen. De potten en bakken die u in april/mei heeft gevuld met 1-jarige zomerbloeiers en, om welke reden dan ook, het aanzien niet meer waard zijn kunt u nu gaan aanpakken. Er zijn nog genoeg soorten te krijgen, zoals leeuwenbekken, geraniums en anjers en ze kunnen nu nog uitstekend geplant worden. Enige voorwaarde is dat ze regelmatig water en voeding krijgen en dat kan prima als u toch niet weggaat. Ook kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld Frankrijk deze kant op te halen met een olijf in pot en lavendel of lozemarijn als onderbeplanting. Zet de pot dicht bij de terrastafel en geniet van de geur. Of wat dacht u van een oleander, citrusvruchten of laurier!

Wat ook leuk is om te doen, is een schaal of windlicht te vullen met water en voor op de bodem wat glazen kralen of knikkers en op het water een waterhyacint of mosselplantje. Zet twee of meer stuks op een tafel en de blikvanger is klaar. Een modernere uitvoering kan ook door het water met inkt licht te kleuren en er mooie bloemen (bijvoorbeeld margriet) zonder steel erin te laten drijven.

Dahlia's
De tuin kan ook opgefleurd worden. Dahlia's op pot zijn alweer te krijgen en zijn qua kleur en bloem plaatjes om te zien. Drie bij elkaar op een kale plek in de zon is vaak al genoeg voor een mooi resultaat. Dahlia's bloeien door tot aan de eerste nachtvorst dus tel uit je winst. Let ook eens op de grassenhoek in een tuincentrum. Juist binnen deze groep zitten zoveel soorten die in het najaar vol tot hun recht komen. Als u ze nu plant, zullen ze dit jaar nog doorgroeien tot een leuke pol met behoorlijk veel aren. Het is een kleine investering met een hoog rendement. Moet u toch aanspreken, zou ik zeggen, maar alleen geschikt voor de thuisblijver. Ook deze planten mogen in de eerste weken niet worden vergeten. Dit geldt overigens voor alle planten die u in deze tijd in de grond zet. Als ze in een pot gekweekt zijn kunt u nu gerust planten. Ze zullen gemakkelijk aanslaan omdat ze midden in hun groeiseizoen zitten.

En kijkt u al enige tijd geergerd naar een lelijke muur of schutting? Neem een zonnig kleurtje verf en u wordt spontaan vrolijk. Met een bijpassende klimplant toont het geheel al heel anders. Dat laatste geld ook voor de kussens in uw tuinzitje. Na jaren kunnen kleuren behoorlijk verbleken en kan een nieuw 'jasje' heel vernieuwend werken. Zittend op uw nieuwe kussens en kijkend naar de nieuwe planten, die gekleurde muur met nonchalante klimmer en met de geuren van verre landen waant u zich toch echt op vakantie!
Build for Life