Duurzaam Bouwen

LG Architecten geeft Rotterdam groene impuls met de Green Cube

De stad Rotterdam stimuleert al sinds enige tijd de aanleg van groene daken. Ondanks de subsidie reageren de bewoners eerder flauwtjes. LG Architecten meent de oplossing voor dit probleem te hebben met de ontwikkeling van de Green Cube, een met groen bedekte kubus die functioneert als extra verdieping op de woning.

Bij de wederopbouw Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog werden relatief veel huizen met een plat dak gebouwd. In totaal heeft de stad zestien miljoen vierkante meter aan platte daken, met een aandeel van zeven miljoen voor de woningen (vaak particulier eigendom). Het stadsbestuur zag in de groene daken een oplossing voor het feit dat de riolen er bij regenpieken niet in slagen om al het water te verwerken. Groendaken kunnen het Rotterdamse rioolstelsel ontlasten doordat ze het regenwater vasthouden en slechts geleidelijk afgeven. Daarenboven vangen ze fijnstof en CO2 op.

De stad besloot in het kader van het Rotterdam Climate Initiative de aanleg van groene daken fors aan te moedigen. Dit doen ze via een subsidie van dertig euro per vierkante meter dak dat bedekt wordt met beplanting. In twee jaar tijd resulteerde dit in 40.000 vierkante meter groene daken.

De Green Cube

Ondanks dit goede initiatief vanwege het stadsbestuur worden de groendaken niet even snel als gehoopt aangelegd. LG Architecten meent te weten waarom: de daken zijn onzichtbaar, ontoegankelijk en voegen vooral niets toe aan de woning. Een echt voordeel doen de bewoners van Rotterdam er dus niet mee.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be