Binnenafwerking

Kwasten, rollen of allebei?

Schilderen, dat kan toch iedereen?! Potje verf halen, kwast en roller... En, net als vroeger in je kleurboek, tussen de lijntjes kleuren en klaar. Maar wil je hetzelfde eindresultaat krijgen als de schilder, dan komt er toch even meer bij kijken.

Een belangrijk punt is de ondergrond waarover je een nieuwe laag gaat aanbrengen. Is die ondergrond van hout, metaal, of een ander materiaal? In principe kun je over elke ondergrond heen schilderen wanneer je eerst een laag aanbrengt die zorgt voor een goede hechting tussen ondergrond en afschilderlaag.

Deze laag is meestal een grondverf of primer, die je compleet op kleur gemengd kunt krijgen. Maar als je de afschilderverf 30% verdunt krijg je ook een prima grondverf. Het is een misverstand dat je alleen op nieuw hout een grondverf hoeft aan te brengen. Ik raad aan om altijd een nieuwe grondlaag aan te brengen, zeker wanneer je niet weet met welke verf het oppervlakte al geschilderd is.

TIP: Gebruik altijd een verfsoort van dezelfde basis bijvoorbeeld alkyd of acryl, en van hetzelfde merk omdat deze precies op elkaar zijn afgestemd. Er zijn ook verfsoorten waar je geen grondlaag voor nodig hebt zoals beitsen, lakken, oliën, hamerslagverf of highsolidverf, deze kun je direct over metaal, kunststof, nieuw hout of oud kaal gemaakt hout schilderen.



De volgende vraag is waarmee ga je schilderen? De keuze voor een kwast of een roller is afhankelijk van de verfsoort. In het geval van acryl (een watergedragen verf) kun je het beste rollen omdat de verf binnen een kwartier stofdroog is. Wanneer je dan toch een kwast gebruikt, loop je de kans dat je de kwaststreken blijft zien. Een natuurverf of alkydverf heeft een langere droogtijd waardoor hij beter vloeit en dus goed aan te brengen is met een kwast.

Statisch

Meestal rol ik het oppervlakte nog even na met een roller voor een strak eindresultaat. Een hoogglans verf kun je alleen maar aanbrengen met een kwast. Tijdens het schilderen worden verf en roller namelijk statisch dus zal deze kleine stofdeeltjes aantrekken. Bij een acrylverf of een zijdeglans valt dit niet op, maar bij een hoogglans blijf je het altijd zien.

Ook voor kwasten geldt 'goed gereedschap is het halve werk'. Kwaliteitskwasten zijn meestal voorzien van chinees varkenshaar. De moderne kwast met synthetische haren (herkenbaar aan hun hoge glans) doet daar niet veel meer voor onder. Kwasten van paardenhaar zijn van mindere kwaliteit, zij zijn poreuzer waardoor de haren breken en sneller loslaten. Bovendien zijn ze minder veerkrachtig, slijten sneller en geven meestal een streperig eindresultaat.

TIP: Voordat je een nieuwe kwast gebruikt, haal je deze met de haren over een stukje schuurpapier. Loszittende haren worden zo verwijderd en de overige haren splijten zodat je een enigszins donzig uiteinde krijgt. Dit geeft tijdens het schilderen een streeploos eindresultaat.

De meest gebruikte kwasten zijn rond, ovaal of plat. De ronde en ovale gebruik je voor het gewone schilderwerk en de platte kwast voor het beitsen en lakken. Ook rollers zijn er in verschillende soorten. Meestal staat duidelijk op de verpakking waar welke roller geschikt voor is. Gebruik in ieder geval altijd de juiste kwast of roller voor jouw verfsysteem.

Als je gaat schilderen, begin je bovenaan zodat je nooit spat op het pas geschilderde gedeelte. Je kunt grote oppervlaktes het beste op de volgende manier schilderen (fig. 1).

1. Na de kwast met de halve haarlengte in de verf gedoopt te hebben, banen van boven naar beneden op het oppervlakte aanbrengen met tussenruimtes van één kwastbreedte.

2. Vervolgens de verf van links naar rechts verdelen over het oppervlakte.

3. En als laatste handeling van boven naar beneden afschilderen of rollen. Wanneer je op deze manier te werk gaat, voorkom je dat er 'heilige dagen' in je schilderwerk komen. Dat zijn plekken waar geen verf zit, daar heb je dus niet gewerkt oftewel een heilige dag.

Paneeldeur

Het schilderen van een paneeldeur is weer een ander verhaal, waarvoor de schildervolgorde uit fig 2 van toepassing is. Zo voorkom je dat bepaalde delen meerdere keren worden voorzien van verf. Een deur kun je overigens het beste schilderen als hij in het kozijn hangt. Je kunt dan tegelijkertijd de buiten- en binnenkant schilderen.

Wanneer je toch liever horizontaal schildert kun je een deur op schragen leggen. Doe dit dan wel in een ruimte waar niet geleefd wordt zodat er geen stof op je schilderwerk komt. Tot slot nog een uitspraak van een meesterschilder waar ik veel van geleerd heb. 'Schilderwerk is pas goed als een vlieg er niet op kan landen'.