Vloerbekleding

Kurkvloer: meer warmtecomfort én minder energieverbruik

Met Batibouw in het vooruitzicht sta je als bouwer of verbouwer alweer een spannend voorjaar te wachten. Hét salon bij uitstek om kennis te maken met tal van nieuwe materialen voor je woning. Vandaag de dag bouwen en verbouwen we ecologisch verantwoord. Natuurlijke, duurzame materialen zijn top of the bill. Stond je er al eens bij stil hoe belangrijk de keuze van de vloer in je woonkamer is op het vlak van comfort én energieverbruik?

De woonkamer is de kamer waar we relaxen. Ons toevluchtsoord waar we ontsnappen aan het gure winterweer, genieten van een spannende film of een goed boek. Liefst comfortabel warm. Het is vaak een grote ruimte in huis, en energieverbuik in deze kamer weegt stevig door in onze totale energiefactuur.

Kurk voor energiezuinig warmtecomfort

Wist je dat de gevoelstemperatuur in huis grotendeels bepaald wordt door de temperatuur die gemeten wordt onder onze knieën? We verwarmen onze woning traditioneel met stralingswarmteradiatoren, die echter pas ter hoogte van onze enkels beginnen te verwarmen. De warmte stijgt, dus onder onze knieën blijft het koud. Vandaar dat we in huis vaak een koudegevoel hebben, zelfs al staat de verwarming op 22°C. Een vloer in kurk blijkt dé oplossing te zijn.

Relaxen met warme voeten

Kurk belooft een aangenaam warme vloer. Een vloer in kurk breekt immers de koudestraling die van de ondervloer komt. Dankzij de unieke celstructuur gevuld met lucht, nemen kurkkorrels de omgevingswarmte op en houden ze lang vast. Bovendien kan met een kurken vloer de verwarming voortaan gerust 1 graadje lager. Aangenaam én energiebesparend!

100% natuur

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik, een eeuwenoude boom die groeit in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Voor kurk worden er geen bomen geveld! Elke negen jaar wordt de kurkeik ontschorst, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. Bovendien is de kurkeik de enige boom ter wereld waarvan de schors zichzelf na elke oogst kan regenereren. Niet alleen is kurk 100% natuurlijk, het pure materiaal is ook volledig recycleerbaar en herbruikbaar. Een meer dan nobel natuurproduct dus.



Een oase van rust

Kurk is niet alleen voetwarmer dan alle andere soorten materialen die je kan bedenken voor de vloer in je woonkamer. Een vloer in kurk blijkt daarnaast ook nog eens een ideale geluidsdemper te zijn. Decibels zakken zo weg in de 40 miljoen cellen die elke kubieke centimeter kurk bevat. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt en zelfs trillingen worden geabsorbeerd.Warmte, rust en stilte… net wat je zoekt voor een kamer waar je wil relaxen! Dezelfde ingenieuze celstructuur – te vergelijken met een honingraat - maakt kurk ook bijzonder sterk en veerkrachtig. Kurk keert altijd naar zijn oorspronkelijke vorm terug en absorbeert soepel schokken, ideaal dus voor de gewrichten van jong en oud.

En bovendien… hipper dan ooit!

Anno 2010 hebben de revolutionaire kurkdessins het ietwat muffe, klassieke bruine imago van de jaren zeventig voorgoed begraven. Vandaag kies je uit een waaier aan stijlen in evenveel kleuren, structuren, dessins, afmetingen en afwerkingen. Van sober strak tot rijkelijk gedetailleerd, van grote tegels tot smalle stroken.

Kurk in de woonkamer, praktisch

Kurk leent zich even goed voor nieuwbouw als renovatie. Zo kan je, zonder ingrijpende werken, kurk plaatsen op bestaande koude ondervloeren. Je hebt de keuze uit verschillende systemen: van kleef- tot kliksystemen. Met kurk zit je alleszins niet snel om inspiratie verlegen, gezien de ruim 1.500 mogelijkheden op basis van 35 dessins en 75 keurcombinaties.

• Kliksysteem (voor vloeren)
De laatste jaren wordt ‘klikkurk’ steeds populairder. De voordelen zijn dan ook duidelijk: mooi én makkelijk zelf te installeren. Het wordt verkocht als kant-en-klaar product en heeft geen afwerking ter plaatse nodig. Bovendien moet je niet veel voorbereidingen treffen voor de ondervloer.

• Kleefsysteem (voor vloeren en wanden)
Kleefsystemen worden vaker door vakmensen geplaatst, maar handige consumenten kunnen het ook zelf. Wel belangrijk is een geëgaliseerde ondervloer. Kurkvloeren in kleefsysteem moeten nog een afwerkingslaag krijgen. Gemiddeld moet je twee tot vier vernislagen aanbrengen. Deze soepele maar krasbestendige vernis (watergedragen) beschermt de kurkvloer tegen indringend vuil en verhoogt tegelijk de sterkte, slijtvastheid en het gebruiksgemak. Laat je adviseren in de gepaste lak – gewone lak of vernis zou barsten – en breng kruisgewijs aan. Je kan zelf je type afwerkingslak kiezen: van mat over satijn tot glanzend.

Praktisch:
• Keuze: meer dan 1.500 mogelijkheden (op basis van 35 dessins & 75 kleurencombinaties)
• Systemen kurkvloer: kleefsysteem en kliksysteem
• Richtverkoopprijs kurkvloer:
kleefsysteem vanaf 32.95 EUR/m2 (inclusief BTW)
kliksysteem vanaf 29.95 EUR/m2 (inclusief BTW)