Algemeen

Kunststof afdichting vervangt lood en zink

Voor het maken van aansluitingen in en om het dakvlak biedt Lafarge Dakproducten het kunststof afdichtingsmateriaal Wakaflex als alternatief voor lood en zink.

Wakaflex wordt geleverd op rollen van 5 en 10 meter. Het materiaal wordt zonder speciaal gereedschap gewoon met de hand aangevormd. Een strook sterk hechtende butylkit zorgt ervoor dat de eerste aanzet op de dakpannen goed op zijn plaats blijft. Het laat zich daarna gemakkelijk plooien en het kan strak op een dakpan of baksteen worden aangezet. Het materiaal is daarom volgens de fabrikant met name geschikt voor in de schoorsteen ingemetselde loketten, bij aansluitingen van opgaand metselwerk op het dakvlak en bij de overgang van hellend naar plat dak.

Het product is gemaakt van polyisobutyleen (pib) met een ondergrond van geanodiseerd spanningsvrij aluminium gaas. PIB vulkaniseert; dat betekent dat twee lagen heel snel samensmelten tot één. Het maken van verbindingen is daarom ook slechts een kwestie van even aandrukken, zegt Lafarge. Er ontstaan zo naadloze verbindingen. Eventuele beschadigingen kunnen gemakkelijk worden gerepareerd. Er is geen snijverlies, het kleinste stukje kan nog worden gebruikt.
Het materiaal is snel te verwerken, aldus de producent. Het is in aanschaf iets duurder dan lood, maar de kosten verdienen zich terug door de kortere werktijd. Met het materiaal zou het 30 tot 50 procent sneller werken zijn dan met traditionele dakmaterialen. Daarbij is het product niet schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid van de verwerker, meldt Lafarge.
Wakaflex is leverbaar in de kleuren rood en zwart. Het product is ondergebracht in het vijftienjarig Avius dakgarantiesysteem van Lafarge Dakproducten. Een toepassing van het afdichtingsmateriaal Wakaflex.
Build for Life