Interieur

Kristalheldere uitspraak omtrent daglicht reclame-uitingen

Op 12 juni 2014 heeft de Reclame Code Commissie (RCC) uitspraak gedaan over discutabele reclame-uitingen door Daylight Company BV over hun Lightway daglichtsystemen. Verscheidene uitingen zijn misleidend volgens de commissie. Het gaat hierbij om onder meer onrechtmatig gebruik van CE-markering, vergelijkende reclame van daglichtsystemen en het noemen van isolatiewaarden zonder een juist wetenschappelijk rapport te kunnen tonen.

Ook de slogan “Lightway het helderste daglicht” is als misleidend bestempeld. Volgens de RCC zijn er meerdere aspecten van een daglichtsysteem van invloed op de daglichtprestatie. Niet alleen het type materiaal, maar ook onder andere de dikte en vorm dragen bij aan de hoeveelheid daglicht.

De commissie deed de uitspraak naar aanleiding van een klacht van Techcomlight. Techcomlight heeft de Daylight Company diverse malen rechtstreeks verzocht haar reclame-uitingen aan te passen, omdat Techcomlight van mening was dat deze misleidend waren. Het bedrijf is daarom vergenoegd met de uitspraak van de Reclame Code Commissie.

Mark Veldjesgraaf, Hoofd Commercie Techcomlight: “Daglicht is niet eenvoudig te berekenen. Voor consumenten is het belangrijk om een realistisch beeld te creëren. Misleidende reclame draagt hier niet aan bij.” In opdracht van Techcomlight leverden Grontmij, TNO, Peutz en Lichtconsult.nl tests op het gebied van isolatie en lichtopbrengst. “Alle technische specificaties zijn hiermee onderbouwd, zodat ieder Solatube daglichtsysteem gegarandeerd presteert op het gebied van isolatie, lichtopbrengst en duurzaamheid.”

Het gehele rapport met de uitspraak per klacht leest u op de website van de Reclame Code Commissie.

Ook interessant