Isolatie

Kortrijk lanceert premies voor superisolerend glas

De premiecampagne voor veilig en duurzaam wonen die in de zomer van 2008 in Kortrijk gelanceerd werd, kent een groot succes. Binnenkort kunnen ook premies aangevraagd worden voor veiliger elektrische installaties en voor superisolerend glas. Voor woonveiligheid loopt er al een premie van max. 500 euro voor maatregelen die het risico op CO-vergiftiging (koolstofmonoxide) beperken. Voor die premie zijn er al 133 aanvragen binnengekomen En voor duurzaam wonen is er onder het motto ‘Dakjewel’ een premie voor dakisolatie die kan oplopen tot 1000 euro. Daarvoor zijn er al 238 aanvragen.

‘elektrische veiligheid? inderdRaad!’

Binnen het thema woonveiligheid komt er vanaf 1 juli 2009 een premie voor aanpassingswerken aan elektrische installaties. Bedoeling is dat de installatie dan kan gekeurd worden door een erkend organisme. Onveilige installaties met losse bedrading of een onderbroken aarding zijn nog een frequent probleem in verouderde huizen. De premie bedraagt 80% van het factuurbedrag met een maximum van 1.000 euro. Alle noodzakelijke aanpassingswerken en de keuringskosten komen in aanmerking, maar geen toestellen of lichtarmaturen. De woning moet ouder zijn dan 5 jaar maar er is geen maximum KI voorzien.

‘superisolerend glas? klare kijk op minder energie!’

Binnen het thema duurzaamheid komt er dan vanaf 1 oktober 2009 een premie ‘superisolerend glas’. Dat is dubbel glas met een coating aan de binnenzijde waardoor er een betere warmte- en geluidsisolatie ontstaat. Ook deze premie bedraagt 80% van het factuurbedrag tot maximum 1.000 euro. Het leveren en plaatsen van het glas, en zonodig ook nieuw buitenschrijnwerk, komen hierbij in aanmerking. De woning moet ouder zijn dan 5 jaar met een maximum KI van 1350 euro. Schepen Wout Maddens: “Onze premie-actie blijkt een schot in de roos. Veiligheid en duurzaamheid zijn cruciale aspecten van wonen. Daarom lanceren we dus weer twee nieuwe premies. We mikken voor elke premie op een vierhonderdtal gegadigden in de komende twee jaar. Volgend jaar kunnen dan nog bijkomende acties volgen. Wij willen vooral dat de minder kwalitatieve woningen worden aangepakt en dat onze premies daarbij voldoende gewicht in de schaal leggen voor de bewoners. Het beleid is er op gericht de bewoners te ondersteunen voor een betere woonkwaliteit en zo van Kortrijk een steeds aantrekkelijker woonstad te maken. Vorig jaar heeft de stad Kortrijk voor niet minder dan 1,4 miljoen euro aan premies goedgekeurd voor de renovatie, de veiligheid en de duurzaamheid van woningen.”