Algemeen

Kortere opzegtermijnen voor bouwvakkers geen discriminatie

Bouwvakker Robby De Ridder trekt gesteund door de bouwvakbonden naar het Grondwettelijk Hof tegen de vermeende discriminatie van bouwvakkers bij ontslag. De opzegtermijnen voor bouwvakarbeiders zijn korter dan die van andere werknemers.
“Dit is geen discriminatie”, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Bouwwerven zijn immers steeds van bepaalde duur. Om te vermijden dat de arbeiders slechts arbeidscontracten van bepaalde duur zouden krijgen, of dat de bouwbedrijven een beroep zouden moeten doen op interimarbeid of op (buitenlandse) onderaannemers, geven de werkgevers uit de bouw hun arbeiders liever een contract van onbepaalde duur met een solieder sociaal statuut en bijhorende voordelen. Ter compensatie zijn er wel kortere opzegtermijnen voorzien.”

Bouwunie is erg ontgoocheld over de stap die de vakbonden nu zetten. De sociale partners in de bouw hebben nog maar net, na moeilijke onderhandelingen, een sectoraal akkoord bereikt. Ze werken ook gezamenlijk aan de uitvoering van een strategisch plan om opnieuw groei en eerlijke concurrentie in de bouwsector te creëren. De hoop dat hierdoor alle neuzen in dezelfde richting stonden, wordt zo door de vakbonden opnieuw de kop ingedrukt.

Ook interessant


Build for Life