Algemeen

Korten Duitse subsidies op bouwen huis schokt mkb

Huizenbouwers krijgen in Duitsland zes jaar lang 2556 euro plus 764 euro per kind. Het kabinet zet rigoureus het mes in de regeling door kinderlozen uit te sluiten en de bedragen fors te verlagen.

“Onder het mom van bezuinigingen wordt de middelgrote bouwbedrijven het vloerkleed onder de voeten weggetrokken”, foetert voorzitter K. Wiesehügel van IG Bau. “Gezien de 250.000 werkloze bouwvakkers en het half miljoen verloren gegane arbeidsplaatsen, heeft de vakbond volstrekt geen begrip voor de beslissing. De toelagen voor het eigen huis moeten in ieder geval behouden blijven, of beter nog uitgebreid worden.”
Met een aandeel van 57,8 procent van alle bouwinvesteringen, neemt de woningbouw in Duitsland een centrale plaats in. De helft van de bouwactiviteiten betreft woningen gebouwd onder eigen regie. “Woningbouw is traditioneel de taak van het middelgrote bouwbedrijf. Het behoud van de arbeidsplaatsen moet ondersteund worden, niet de vernietiging ervan.”
IG Bau vreest dat het schrappen van de eigenhuistoelage voor kinderlozen en de reductie voor gezinnen met één kind tot 1200 euro, diep ingrijpt. De getroffen categorieën zijn opdrachtgever van 70 procent van alle woningen die in eigen beheer gebouwd worden. De eigenhuistoelage stamt uit de periode voor 2001, toen in Duitsland nog geen aftrek van de hypotheekrente bestond.
Build for Life