Architectuur

Koolhaas, Hodgkin en Banksy - op naar Londen!

Londen is voor de liefhebbers deze zomer een aantrekkelijke bestemming. Koolhaas is enkele vrijdagavonden actief in zijn Serpentine Paviljoen, er is een expositie van schilderijen van Hodgkin en overal waar je wandelt loop je de kans om het prachtige grafitti-werk van Banksy tegen het lijf te lopen... , hoewel?

Ruim tien jaar geleden zagen we zijn werk voor het eerst in een galerie in het Engelse Cambridge: de wonderschone kleine schilderijen van de Britse kunstschilder Howard Hodgkin (1932). Ze maakten een diepe en onuitwisbare indruk, die ons toen deed besluiten de man in boek en reproductie te volgen; op de foto boven het schilderij 'After Degas' (62 x 72 cm) uit 1993. Inmiddels blijkt hij zo beroemd geworden dat er een overzichtsexpositie van zijn werk in de prestigieuze Tate Gallery (met de uitbreiding naar ontwerp van Robert Venturi) is georganiseerd. Er zijn daar nu 60 schilderijen uit zijn oeuvre samengebracht; een must voor de liefhebber. Zie onder voor openingstijden.



Als je dan toch in Londen bent, kun je vanaf 13 juli terecht in het nieuwe tijdelijke Serpentine Pavillion in Kensington Gardens van de hand van OMA/Rem Koolhaas/Arup (zie het beeld uit de Volkskrant van gisteren). Op een aantal opvolgende vrijdagavonden zal hij zelf, samen met Cecil Balmond van Arup en Hans Ulrich Obrist interviews houden met prominente kunstenaars, politici, filosofen, schrijvers en ander interessant volk. Te beginnen met een interviewmaraton van 24 uur vanaf 18.00 uur op vrijdag 28 juli. Zie onder voor kaartverkoop.



Eenmaal in Londen kun je tevens op zoek naar het prominente werk van Engelands beroemdste grafitti-kunstenaar Banksy. Kortgeleden maakte hij met zijn speciale sjabloontechniek weer een nieuwe 'piece' op een marktkraampje aan Tottenham Road. De eigenaar van het stalletje was zo enthousiast over het werk, dat hij het bewerkte gedeelte van de wand razendsnel uit zijn winkel zaagde en verving door nieuwe staalplaten. Hij begreep dat hij een bijzonder kunstwerk 'in zijn bezit' had, haha. Op de website is te lezen dat hij Banksy per e-mail vraagt om weer een nieuwe piece te zetten... maar volgens diezelfde website is deze nu even in het buitenland.
Kortom, op naar Londen!